Geographical Perspective on Selected Issues and Problems

Geographical Perspective on Selected Issues and Problems

Geographical Perspective on Selected Issues and Problems: Now days due to some human activities environmental pollution became very common phenomenon.  Environmental pollution includes water pollution, air pollution, soil pollution noise pollution etc.

Water pollution:

Mixing of unwanted materials in water means water pollution.

  • Dissolved & suspended solids, ammonia and urea, nitrates and nitrate, fluoride, chloride, insecticide and pesticides etc. are some materials responsible for water pollution.
  • Carbon monoxide, nitrogen oxide, sulphur oxides and ammonia etc. are some air pollutants.
  • Oceans are 10 times noisier than 40 years ago.
  • Urban waste disposal is one of the most important problems in India. In large cities like Mumbai, Kolkata, Chennai, and Bangalore etc. contribute about 90% of solid waste collected or disposed.
  • About 30 to 50% wastes are uncollected.
  • Dharavi is the Asia’s largest urban slum area, where unhygienic condition is very common.

Here all general causes of different kinds of pollution are very important at the examination point of view. Just read the chapter very carefully and solve 100% short and other questions. Just try to solve the following questions:

  1. Explain about the causes of water pollution.
  2. Discuss about the differences between pollution and pollutants.
  3. What are the major sources of air pollution?
  4. Suggest some measures of land degradation problems.
  5. Explain about the problems of urban waste disposal and how do you want to measures these problems related to urban waste disposal?
  6. Which types of problems you have seen in the urban slum area? How do you want to suggest to solve these problems?
  7. Visit any one slum area of your local urban centre and observe the problems of that particular urban slum area. After collecting all data just try to make a project.

Just remember this chapter is very important and all topics are recent issues. Hence, for solving questions from this chapter awareness is very essential. Be conscious and try to solve with your common scenes.

Geographical Perspective on Selected Issues and Problems

1. Which of the following is the main source of human created water pollution? (Geographical Perspective on Selected Issues and Problems)
a. Industries
b. Domestic waste
c. Agriculture
d. Cultural activities
Ans. (a)
2. . Consider the following and match the list I with list II and choose the correct answer with the help of given options.
LIST I (TYPES OF POLLUTION) LIST II (POLLUTANTS)
I. Air pollution – 1. Nuclear power plant
II. Water pollution – 2. Advertisement media
III. Land pollution – 3. Combustion of coal, petroleum and diesel
IV. Noise pollution – 4. Disposal of untreated industrial waste
Codes:
I II III IV
a. 3 1 4 2
b. 3 4 1 2
c. 3 1 2 4
d. 4 1 2 3
Ans. (c)

3. Which of the following is the most water polluting industries ?

a. Food processing industry
b. Pulp and Paper industry
c. Electro plating industry
d. Iron and steel industry
Ans. (b)
4. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options;
I. Most of the industrial wastes are disposed off in running water or lakes.
II. Poisonous elements reach the reservoirs, rivers and other water bodies which destroy the bio system of these waters.
Options;
a. Only statement I is true
b. Only statement II is true
c. Both statements are true and statement II correctly explains the effects of Statement I
d. Both statements are incorrect
Ans. (c)

5. Fertilizers induces an increase in the——————-content of surface waters.

a. Nitrate
b. Lead
c . Chloride
d. Radio active materials
Ans. (a)
6. Which of the following pairs is not matched correctly /
TYPES OF POLLUTION POLLUTANTS
a. Air Pollution – Hydro carbons
b. Water Pollution – Oil and Grease
c. Land Pollution – Radio active substances
d. Noise Pollution – Aldehydes asbestos
Ans. (d)
7. Which of the following is not a water borne disease ?
a. Diarrhea
b. Viral fever
c . Intestinal worms
d. Hepatitis
Ans. (b)

8. Which of the following is the main source of air pollution ?

a. Combustion of fossil fuels
b. Industrial wastes
c. Chemical fertilizers
d. Sounds of DJ
Ans. (a)
9. Which of the following diseases is not associated with air pollution ?
a. Hepatitis
b. Respiratory disease
c . Nervous system
d. circulatory system
Ans. (a)
10. Which of the following is not the cause of noise pollution ?
a. Mechanized construction
b. Combustion of coal, petroleum and diesel
c. Automobiles and aircraft
d. Loudspeakers
Ans (b)

11. Which of the following air pollution borne factor proves very harmful to human health?

a. Acid rain
b. Smog
c . Concentration of ammonia
d. burning of coal
Ans. (b)
12. Which of the following is not an example of solid wastes ?
a. Sewage disposal
b. Polythene bags
c . Plastic containers
d. broken glassware
Ans. (a)

13 . Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options;

I. Environmental pollution by solid wastes has now got significance.
II. Enormous growth in the quantity of wastes generated from various sources is responsible for it.
Options;
a.Only statement I is true
b. Only statement II is true
c. Both statements are true but not related with each other.
d. Both statements are correct and statement II is the main cause for statement I.
Ans. (d)

14.Consider the following and match the list I with list II and choose the correct option with the help of given codes.

LIST I (CAUSES) LIST II (DISEASES)
I. Water Pollution 1. Problem of Blood pressure
II. Air :pollution 2. Typhoid
III. Solid wastes 3. Respiratory
IV. Noise Pollution 4. Diorrhea
Codes:
I II III IV
a. 1 2 3 4
b. 4 3 1 2
c. 4 3 2 1
d. 2 1 4 3
Ans. (c)
15. Which of the following program has been launched by Union Government for the cleaning of river Ganga ?
a. Ganga Action Plan
b. Namami Gange
c. Ganga Namami Action Plan
d. Ganga Cleaning Mission Ans.(b)

16. Which of the following cities is not included in the group of city where 90% of solid waste is collected and disposed ?

a. Kolkata
b. Chennai
c . Bengaluru
d. Aligarh
Ans. (d)
17. Which of the following factors is not responsible for the flow of population from the rural areas to urban areas ?
a. Availability of adequate land in rural areas
b. High demand of labour in urban areas
c. Low job opportunities in rural areas
d. Unbalanced pattern of development between urban and rural areas
Ans. (a)

18.Only one main road traverses the Dharavi slum, which is miscalled—————–.

a. Seventy foot road
b. Eighty foot road
c. Ninety foot road
d. Ninety one foot road
Ans. (c)
19. Dharavi is the largest slum of——————————–.
a. Asia
b. Africa
c . Malaysia
d. India
Ans. (a)
20. Which of the following factors is not responsible for land degradation ?
a. Soil erosion
b. Salinity
c . Alkalinity
d. Afforestation
Ans. (d)

21. Which of the following wasteland is belongs to human generated activities ? (Geographical Perspective on Selected Issues)

a. Barren rocky areas
b. Glacial areas
c. Degraded shifting cultivation areas
d. Desertic coastal sands
Ans. (c)
22. For which of the following wasteland, natural factors are responsible ?
a. Steep sloping land
b. Degraded plantation area
c. Mining and industrial wasteland
d. Degraded forests
Ans. (a)
23. Which of the following tribal ;population belongs to Jhabua district ?
a. Gond
b. Bheel
c , Santhal
d. Gaddi
Ans. (b)
24. Which of the following factors is responsible for accute poverty in Jhabua district ?
a. Degradation of forests
b. Degradtion of land
c. Government machnary
d. Both (a) and (b)
Ans. (d)
Read more…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *