Human Settlements

Human Settlements

The relationship between the human beings and the natural environment reflects on the human settlements. Hence, the study of human settlements is very important. and human settlements are two types – rural and urban. Here some important and solved multiple choice questions of this chapter.

Human Settlements

  1. What are the two main types of settlement?
    Answer: Urban and rural.
  2. Name three factors on the basis of which the villages are separated from towns.
    Answer: Size of population, economic and administrative basis.
  3. Which was the first million city in the world?
    Answer: London.
  4. Which are the two groups of rural settlements?
    Answer: Compact and dispersed.
  5. Name the countries with 100% urban population.
    Answer: Singapore.
  6. What are slums?

    Answer: Unhygienic and illegal settlements.

  7. Mention the name of two planned towns of the world.
    Answer: Addis, Ababa and Canberra.
  8. What percentage of the urban population is found in the developing countries?
    Answer: 40%.
  9. The word conurbation is coined by Patrick Geddes in 1915.
  10. London, Manchester, Chicago and Tokyo are the example of conurbation.
  11. Megalopolis word coined by Jean Gottman.
  12. London is the first million city in the world.
  13. New York is the first mega city in the world and it reached mega city status in 1930.

Human Settlements

1. Which of the following point reflects the importance of the study of human settlements In human geography? (Human Settlements)
a. It denotes the ratio of the number of people living in an area and the availability of land
b. The form of settlement in any particular region reflects human relationship with the Environment
c. Human settlement continuously remain in progress with the time and place
d. All of the above
Ans. (a)
2. Which of the following factor plays an important role to make distinction between rural and urban settlements ?
a. Size of population
b. Most of the people involved in agricultural activities
c. In urban places , most of the peoples indulge in secondary and tertiary activities
d. All of the above
Ans. (c)

3. In which of the following country, petrol pumps are considered as a lower order function? (Human Settlements)

a. United States of America
b. India
c. China
d. Venezuela
Ans. (a)
4. Consider the following statements and choose the correct answer from the given options.
I. Houses are spaced far apart and often interspersed with fields
II. A cultural feature such as a place of worship or a market, binds the settlement together
a. Only II is correct
b. Both I and II are correct and related with each other also
c. Only I is correct
d. Both I and II are incorrect
Ans. (b)
5. Which of the following occupation is mainly concerned with the rural settlement ?
a. Agriculture b. Livestock rearing
c. Catching fish d. All of the above
Ans. (d)

6. Which of the following factor affect the in habitation of rural settlement? (Human Settlements)

a. Water supply
b. Availability of fertile land for agriculture
c. Building material
d. All of the above
Ans. (d)
7. Which of the following places are considered as ‘dry points’?
a. River terraces and levees
b. Low lying areas of river banks
c. Islands surrounded by swamps
d. None of the above
Ans. (a)
8. How the inhabitants of Loess region in China build their houses?
a. By uncooked bricks
b. In caves
c. With the twigs and branches of trees
d. With sand
Ans. (b)

9. In which of the following country, Isenberg provide better location for settlements in terms of security ?

a. Zimbabwe
b. China
c. Nigeria
d. Egypt
Ans. (c)
10. Which of the following possessed a good example of human in habitation that is provided By government on acquired lands?
a. The scheme of villagization in Ethiopia
b. Canal colonies in Indira Gandhi canal command area
c. Development of settlements in Noida and Gurgaon
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)

11. Which of the following factor affects the shape and size of the village?

a. Site of the village
b. The surrounding topography
c. Terrain
d. All the above
Ans. (d)
12. Consider the following and choose the correct answer with the help of given codes.
TYPES OF SETTLEMENTS LOCATION
I. On the basis of setting 1. On both sides of river where there is a bridge or ferry
II. Linear pattern 2. Agricultural village
III. Rectangular pattern 3. Edge of a valley or along a levee
IV. On the basis of function 4. In wide inter mountain valleys
V. Double village 5. Desert villages
Codes I II III IV V
a. 5 3 4 2 1
b. 1 2 3 4 5
c. 5 4 3 2 1
d. 2 1 3 5 4
Ans. (a)

13. On the basis of shape ‘Y’ shape settlements are found in which of the following places? (Human Settlements)

a. On crossroads
b. Where two roads converge on the third one
c. On the edge of those roads that cut each other on right angles
d. Where many roads converge
Ans. (b)
14. By which of the following problem the villages of South Asia generally confronts
a. Lack of facilities due to high density
b. Political instability
c. Very often occurrence of floods and droughts
d. Fear of wild animals
Ans. (c)

15. Which of the following problems are very often found in the villages of developing countries?

a. Inadequate supply of water
b. Water borne diseases such as cholera and jaundice tend to be common problem
c. The general absence of toilet and garbage disposal facilities
d. All of the above
Ans. (d)
16. Which of the following is the main problem usually confronted by the rural areas?
a. Un-metaled road and lack of modern means of communication
b. Inadequate material for constructing houses
c. Lack of fertile land for agriculture
d. All of the above
Ans. (a)
17. The first urban settlement to reach a population of one million was the city of———-.
a. Paris
b. London
c. Mumbai
d. Shanghai
Ans. (b)

18. Which of the following criterion is taken into consideration by most of the countries to mark an urban place?

a. Size of population
b. Location
c .Occupational structure
d. Administrative set up
Ans. (a)
19. Which of the following pair is not matched correctly ?
COUNTRY LOWER LIMIT OF POPULATION FOR URBAN AREA
a. United States of America 2500
b. India 10,000
c. Japan 30,000
d. Argentina 2000
Ans. (b)
20. Which of the following criteria is taken into consideration to define urban population in
India?
a. Minimum population 5000
b. Density of 400 persons per sq km
c. More share of non- agricultural workers
d. All of the above
Ans. (d)

21. On the basis of the economic activity, which settlement is considered as urban settlement in Italy?

a. If more than 50% of its economically productive population is engaged in non agricultural Pursuit
b. If 75% of its economically productive population is engaged in non agricultural Pursuit
c. If 85% of its economically productive population is engaged in non agricultural Pursuit
d. If 65% of its economically productive population is engaged in non agricultural Pursuit
Ans. (a)
22. Which of the following pair is not matched correctly
CITIES FUNCTION
a. Sheffield – Industrial town
b. London – Port town
c. Chandigarh – Administrative town
d. Chennai – Fishing town
Ans. (d)

23. Which of the following town is classified as an administrative town?

a. Delhi
b. Addis Ababa
c. Washington DC
d. All of the above
Ans. (d)
24. Consider the following and choose the correct answer with the help of given codes.
TOWNS CLASSIFICATION
I. Kansas 1. Cultural town
II. Frankfurt 2. Agricultural-market town
III. Manchester 3. Transport town
IV. Baghdad 4. Large inland centers
V. Jerusalem 5. Financial centers
Codes I II III IV V
a. 1 2 3 4 5
b. 5 4 3 2 1
c. 2 5 4 3 1
d. 1 3 2 5 4
Ans. (c)

25. Which of the following town is classified as a planned town?

a. Canberra
b. Kolkata
c. Allahabad
d. Tehran
Ans. (a)
26. A mega city or megalopolis is a general term for cities together with their suburbs with a population of more than 10 million people. Which of the following city was the first to attain the status of a mega city ?
a. London
b. Mumbai
c . New York
d. Shanghai
Ans. (c)
27. Which of the following scholar first used the term ‘Megalopolis’ (great city)?
a. Jean Gottman
b. Luetens
c. Pattrick Geddis
d. Levis Mumford Ans.
(a)

28. Which of the following pair is not matched correctly?

CITY TERMINOLOGY SCHOLARS
a. City – Levis Mumford
b. Conurbation – Pattrick Geddis
c. Million city – Luetens
d. Megalopolis – Jean Gottman
Ans. (c)
29. Which of the following problem is associated with the urban settlements of developing
Countries ?
a. Heavy pressure of population
b. Congested and squatter houses and narrow streets
c. Lack of potable water
d. All of the above
Ans. (d)
30. Which of the following factor is responsible to create ‘heat island’ in cities ?
a. Very large population
b. Huge concrete structures erected to accommodate the population
c. The domestic and industrial waste dumped without treatment at unspecified locations
d. All of the above
Ans. (b)

✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽✽
Search your another subjects here

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top