Indian Human Settlement

Indian Human Settlement

Indian Human Settlement are two types – Urban and Rural. Settlements vary in size and type. It may be compact or dispersed. Indian human settlements are compact in the urban area and in the case of hilly area are dispersed. 

Indian Human Settlements

  • What is the basic unit of settlement?
    Answer: a house.
  • Name any two ancient cities of India.
    Answer: Hastinapur and Kanoj.
  • In which class of cities is largest population found in India?
    Answer: Class 1 cities.
  • How many mega cities are there in India?
    Answer: 6.
  • What is the population size of mega cities?
    Answer: more than 50 lacs.
  • What is the percentage of Urban population in India according to 2011 Census?
    Answer: 31.16%.
  • The Indian cities or the towns on the basis of their functions.
    Answer: Administrative towns like Chandigarh, New Delhi. / Industrial towns like Mumbai, Jamshedpur. / Transport towns like Visakhapatnam and Mugalsarai. / Commercial Travels like Kolkata, Saharanpur. / Mining towns like Raniganj, Jharia. / Garrison cantonment towns like Ambala, Jalandhar. / Educational towns like Roorki, Allahabad. / Religious and cultural towns like Varanasi, Mathura. / Tourist towns like Nainital, Shimla.
  • Clustered settlement found in —.
    Answer: Gangetic Plains of Uttar Pradesh.
  • Semi clustered settlements are found in —-.
    Answer; Gujarat and Rajasthan plains.
  • Hamleted settlement are mainly found in —-.
    Answer: Chhattisgarh and lower valleys of Himalayas.
  • Dispersed settlements are mainly found in—–.
    Answer: Meghalaya, Uttarakhand, Himachal Pradesh.
  • Towns class and population size:

    Class 1 towns -More than 100000 population
    Two class towns-50000 to 99999.
    Class 3 towns – 20000 – 49999.
    Four class towns – 10,000 – 19999.
    Class five towns – 5000 to 9999. and
    Class six towns – less than 5000.

  • Name three examples of ancient towns.
    Answer: Varanasi, Prayag, Madurai.
  • Name three examples of medieval towns.
    Answer: Hyderabad, Jaipur, Lucknow.
  • Name three examples of modern towns.
    Answer: Surat, Pondicherry, Chandigarh.
  • What are the different names of hamleted settlements in different part of India?
    Answer: Hamleted settlement are locally called as Panna, para, pally, Nagla Dhani.
  • Give some examples of satellite towns.
    Answer: Some towns developed as satellite towns around metropolitan cities such as Ghaziabad, Rohtak, Gurgaon around Delhi.
  • What was the level of urbanization in India in 2001?
    Answer: 28%.
  • Give some examples of mega cities.
    Answer: Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai, Bangalore and Hyderabad.

Human settlements – India

1. Through which of the following, functional relations establish between rural and urban Settlement?  (Human settlements – India)
a. Through the means of transport and communication
b. Through the supply of raw material
c. Through the exchange of finished products in rural areas
d. All of the above
Ans. (a)
2. Which of the following features is not related with rural areas?
a. Rural people are less dynamic
b. Social relations among rural people are intimate
c. Way of life is complex and fast
d. Rural people get goods and services from urban areas in return for food and raw material.
Ans. (c)

3. Which of the following features is not associated with urban areas?

a. Cities act as nodes of economic growth
b. Social relations are formal
c. Urban people are less mobile
d. Urban settlements depend on processing of raw materials, manufacturing of finished goods and a variety of services
Ans. (c)
4. Which of the following factors are not responsible for the different kind of rural settlements found in India?
a. Nature of terrain
b. Availability of water
c. Defense against thefts and robberies
d. Planning structure
Ans. (d)

5. Match the Column I ( Types of settlements) with Column II (Areas) and make correct pairs with the help of given codes

COLUMN I COLUMN II
(TYPES OF SETTLEMENTS) (AREAS)
I Clustered, agglomerated and nucleated 1. Chhattisgarh and lower valleys of Himalayas
II Semi – clustered or fragmented 2. Meghalaya Uttaranchal and Himachal Pradesh
III Hamleted 3. Fertile alluvial plains
IV Dispersed or isolated 4. Gujarat plain and parts of Rajastan.
CODES I II III IV
a. 3 4 1 2
b. 1 2 3 4
c. 4 3 2 1
d. 3 4 2 1
Ans. (a)

6. Consider the following features and choose the correct title after associating them. (Human settlements – India)

I. More often such a pattern may also result from segregation or fragmentation of large compact village.
II. The land- owning and dominant community occupies the central part of the main village whereas people of lower strata of society and menial workers settle on the outer flanks of the village.
III. III They are found in Gujarat plains and some parts of Rajastan.
OPTIONS
a. Helmeted Settlement
b. Semi-clustered or fragmented
c .Clustered Settlements
d .Isolated Settlements
Ans. (b)
7. Sometimes settlement is fragmented to several units physically separated from each other
bearing a common name. Such kind of settlements are known as
a. Isolated settlements
b. Clustered settlements
c. Hamleted settlements
d. Semi-clustered settlements
e. Ans. (c)

8. Panna, Para, Palli, Nagla, Dhani etc. Are the names of which of the following settlements?

a. Hamleted settlements
b. Isolated settlements
c. Semi-clustered settlements
d. Clustered settlements
Ans. (a)
9 .Extreme dispersion of dispersed settlement is often caused by which of the following factors?
a. Extremely fragmented nature of terrain
b. Land resource base of habitable areas.
c. Nature of climate
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)

10. Which of the following cities have developed in the form of religious and cultural centers?

a. Delhi and Hyderabad
b. Patliputra (Patna) and Madurai
c. Chennai and Kolkata
d. Puducherry and Goa
Ans. (b)
11. Which of the following pairs is not matched correctly?
CITIES BASIS OF DEVELOPMENT
a. Prayag (Allahabad) – On religious and cultural basis
b. Lucknow – Based on the remnants of ancient cities
c. Kolkata – On cultural basis
d. Mumbai – In the form of commercial port
Ans. (c)
12. Which of the following cities comes in the category of modern city?
a. Surat
b. Jaipur
c. Madurai
d. Hyderabad
Ans. (a)

13. Which of the following possess a good example of Fort town? (Human settlements – India)

a. Delhi
b. Jaipur
c. Agra
d. All of the above
Ans. (d)
14. Match the column I with column II and choose the correct answer with the help of given
Codes
COLUMN I (CITIES) COLUMN II (TYPES OF CITIES)
I . Jamshedpur 1.Summer resort
II. Bhuvaneshwar 2. Satellite town
III. Ghaziabad 3. Industrial town
IV .Mussorie 4. Commercial port
V .Goa 5. Administrative town
CODESI II III IV V
a. 1 2 3 4 5
b. 3 5 2 1 4
c. 5 4 3 2 1
d. 3 5 4 2 1
Ans. (b)

15. Which of the following mainly is not an industrial city?

a. Bhilai
b. Durgapur
c. Chandigarh
d. Barauni
Ans. (c)
16. Which of the following is known as a satellite town of Delhi?
a. Ghaziabad
b. Rohtak
c. Gurgaon
d. All of the above
Ans. (d)
17. Which of the following is basically not an administrative city?
a. Dispur
b. Sindri
c. Bhuvaneshwar
d. Delhi
Ans. (b)
18. According to census 2011, which of the following percentage depict the level of
urbanization in India ?
a. 31.16 %
b. 28 %
c.33.16 %
d. 26 %
Ans. (a)

19. Which of the following factors play significant role in the growth of population as well as in the process of urbanization?

a. Enlargement of urban centers
b. Emergence of new towns
c. Most of the peoples are involved in the secondary activities
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)
20. Which of the following is not matched correctly?
FORM OF CITIES POPULATION SIZE
1. City – 1 Lakh and more
2. Metropolitan city – 10 Lakh to 50 Lakh
3. Urban agglomeration – 55 to 60 Lakh
4. Mega city – More than 50 Lakh
Ans. (c)
21. Which of the following urban agglomeration is the largest agglomeration?
a. Greater Mumbai
b. Delhi
c. Chennai
d. Bengaluru
Ans. (a)

22. Which of the following options depicts the correct chronological order of cities according to the size of population?

a. Greater Mumbai, Kolkata, Delhi, Chennai, Bengaluru, Hyderabad
b. Greater Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Delhi, Hyderabad
c. Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru Hyderabad
d. Greater Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad
Ans. (c)
23. Match the column I with Column II and choose the correct options with the help of given Codes.
COLUMN I COLUMN II
(CITIES) (FUNCTIONAL SPECIFICATION)
I. Ambala 1. Mining town
II. Mughal Sarai 2. Transport town
III. Ankaleshwar 3. Educational town
IV. Aligarh 4.Garrison town
V. Shimla 5. Commercial town
VI .Saharanpur 6. Tourist town
CODESI II III IV V VI
a. 1 2 3 4 5 6
b. 4 2 1 3 6 5
c. 6 5 4 3 2 1
d. 2 1 4 3 5 6
Ans. (b)

24. Which of the following statement is not true regarding the ‘Smart City Mission’?

a. To promote cities that provide core infrastructure, a clean and sustainable environment and give a decent quality of life to its citizens
b. To apply smart solutions to infrastructure to infrastructure and services in order to make them better
c. Use of fewer resources, providing cheaper services and focus on sustainable and inclusive development.
D. Increase in employment
Ans. (d)

Search in Google

Click here to get Fundamentals of Human Geography

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *