Indian International Trade

Indian International Trade – India: People and economy

International Trade

These are the important points from the chapter Indian International Trade. Read this points very carefully and prepare for upcoming examination. All the information are text book based. Just remember that if you know the fact or the core of the theme, you can give the whole answer. A single or one mark question in the examination is very important to carry maximum marks. Therefore, again and again read these points and carry full marks.

Indian International Trade

Indian International Trade

  • United States of America India’s the largest trading partner.
  • Most of the india’s foreign trade occurs through sea and air routes.
  • Kandala port develop to reduce the pressure of Mumbai port.
  • Kandla port is mainly for receiving petroleum and their by products.
  • Vadinar reduces the pressure of Kandala port.
  • Mumbai ford is a natural harbor and it is the biggest port in India. This port is important for international trade.
  • Jawaharlal Nehru port is developed to release the pressure of Mumbai port it is the largest container port.
  • Marmagao port is the natural Harbour in Goa.

  • Marmagao port is important for exporting of iron ore to Japan.
  • New Mangalore Port is located in the state of Karnataka and New Mangalore port handles fertilizer, petroleum products, edible oils, coffee, tea, wood falls, near, granite stone, etc.
  • Kochchi Port is known as the Queen of Arabian Sea and this Kochchi Port is a natural Harbour.
  • Kolkata port is located on the Hooghly river  and this Kolkata port developed by the British.
  • Haldia port is the satellite port of Kolkata port.
  • Paradwip Port: in the Mahanadi delta.
  • Visakhapatnam port is a landlocked Harbour.
  • Chennai port one of the oldest port on the eastern coast.
  • Ennore port reduces the pressure of Chennai port.
  • Tuticorin port develop to release the pressure of Chennai port. and
  • In India about 20 airports are International.

International Trade India

1. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options
I. The international trade of India has rose many fold as compare to 1950-51 to 2009-10.
II. Reasons for this sharp rise is the momentum picked up by the manufacturing sectors, the liberal policies of the government and the diversification of markets.
a. Only statement I is true
b. Only statement II is true
c. Both statements are true and statement II correctly explains statement I
d. Both statements are wrong
Ans. (c)
2. What is the percentage of India’s contribution in the total volume of world trade ?
a. 1 %
b.2 %
c.3%
d.4 %
Ans. (a)

3. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options;

I. The balance of payment was adverse as imports were more than exports in spite of all the efforts of import substitution.
II. Steep rise in the import of petroleum products responsible for the increase in import value.
Options;
a. Only statement I is true
b. Only statement II is true
c. Both statements are true and statement II correctly explains statement II.
d. Both statements are incorrect
Ans. (c)
4. Which of the following commodities is recorded decline in export ?
a. Horticulture products
b. Marine products
c .Tea and coffee
d. Sugar
Ans. (c)

5. Which of the following commodities shows rise in its export ?

a. Pulses
b. Horticulture products
c . Spices
d. Coffee
Ans. (b)
6. Which of the following point is not true about the international trade of India ?
a. Machine and equipment, special steel, edible oil and chemicals largely make the steel basket.
b. There is steep rise in the export of petroleum.
c. Gems and jewels have major shares in the international trade of India
d. Amongst the agricultural products, there is decline in the export of traditional items, such as coffee, cashew etc.
Ans. ( b)
7. India does not import which of the following commodities ?
a. Pearls and semi precious stones
b. Electronic goods
c. Scrap metals and non-ferrous metals
d. Food grains
Ans. (d)

8. Which of the following measures is not related with India’s aim to double its share in the international trade ?

a. Increase in import taxes
b. Import liberalization
c. De-licensing
d. Change from process to product patents
Ans. (a)
9. Which of the following pairs is not matched correctly ?
a. Hugli river – Diamond Harbour
b. Bangladesh – Trade by roadways
c. Africa – Major trading partner of India
d. Asia and ASEAN – Largest import area of India
Ans. (c)

10. For which of the following purpose did the British build and use ports ?

a.As suction points of the resources from their hinterland
b. With the aim to increase trade in India
c. For the development of market in India
d. For the integrated development of India
Ans. (a)
11. Kandla port was developed to compensate the loss of which of the following port ?
a. Karachi
b. Chittagong
c .Surat
d. Kochhi
Ans. (a)

15. Consider the following statements and match the list I with list II and choose the correct answer with the help of given options.

PORTS LOCATION
I. Kandla Port – 1. Land locked port
II. Mumbai Port – 2. Downstream
III. New Mangalore Port – 3. At the head of the Gulf of Kutchh
IV. Vishakhapattnam Port – 4. Karnataka
V. Haldia Port – 5. Natural port
Codes;
I II III IV V
a. 3 5 4 1 2
b. 3 5 2 1 4
c. 4 3 5 2 1
d. 1 2 3 4 5
Ans. (a)
13. ———————port was developed in Nhava Sheva as satellite port to relieve
the pressure at the Mumbai Port.
a. Kandla
b. New Mangalore
c. Marmagao
d. Jawahar Lal Nehru
Ans. (d)

14. ————————-is a natural harbor and the biggest port of the country.

a. Mumbai
b. Marmagao
c. Kandla
d. Vishakhapatnam
Ans. (a)
15. Which of the following port is located at the entrance of Zuari estuary?
a. Chennai
b. Kolkata
c. Marmagao
d. Paradweep
Ans. (c)

16.Consider the following and match the list I with list II and choose the correct answer with the help of given options.

PORT STATES
I. Paradweep – 1. Kerala
II. Tuticorin – 2. Goa
III. Kochchi – 3. West Bengal
IV. Haldia – 4. Odisha
V. Marmagao – 5. Tamil Nadu
Codes;
I II III IV V
a. 1 2 3 4 5
b. 4 5 1 3 2
c. 4 1 5 3 2
d. 4 5 3 1 2
Ans. (b)
17. Which of the following port is developed in the form of satellite port ?
a. Paradweep
b. Kochchi
c. Kandla
d. Jawahar Lal Nehru
Ans. (d)

18. Kolkata port is confronted with silt accumulation in the ——————–river which provides a link to the sea.

a. Hughly
b. Mahanadi
c. Gandak
d. Ven Ganga
Ans. (a)
19. —————————–port has the deepest harbour specially suited to handle very large vessels.
a. Vishakhapatnam
b. Paradweep
c. Haldia
d. Mumbai
Ans. (b)

20. Which of the following states are covered under the hinterland of Paradweep port ?

a. Uttar Pradesh, Bihar, Odisha
b. West Bengal, Odisha, Chhattisgarh
c. Odisha, Jharkhand, Chhattisgarh
d. Andhra Pradesh, Odisha, Chhattisgarh
Ans. (c)
21. Consider the following and match the list I with list II and choose the correct answer with the help of given options.
LIST I (PORTS) LIST II (HINTERLANDS)
I. Marmagao – 1. Karnataka
II. Vishakhapattnam – 2. Tamil Nadu and Puducherry
III. Chennai – 3. Andhre Pradesh and Telangana
IV. New Mangalore – 4. Karnataka, Goa & Southern
Mahrashtra.
Codes :
I II III IV
a. 4 3 2 1
b. 1 2 3 4
c. 4 3 1 2
d. 4 2 1 3
Ans. (a)

22. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options;

I. Participation of air transport is reduced in international trade as compared to oceanic route.
II. It is very costly and unsuitable for carrying heavy and bulky commodities.
Options;
a. Only statement I is true
b. Only statement II is true
c. Both statements are true and statement II correctly explains statement II.
d. Both statements are incorrect Ans. (c)
23. Why the import of food grains discontinued after 1970s?
a. Due to the success of green revolution
b. Due to increase of import value of food grains
c. Due to record growth in milk production
d. Due to the restrictions imposed by the countries to which India imports food grains.
Ans. (a)

24. Why international trade is beneficial to all the countries of the world?

a. To maintain harmony among themselves
b. No country is independent in terms of all resources
c. To end war situations
d. To make alive the give and take process.

Read more…

Search another information HERE

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top