Land Resources and Agriculture

Land Resources and Agriculture

Land resources and agriculture is very important factor for a country. and, The survey of India is responsible for measuring geographical area of administrative units in India. Use of land in a region, to a large extent, is influenced by the nature of economic activities carried out in that region.  Here land resources and agriculture related solves multiple choice questions: 

Land Resources and Agriculture

  • Give some examples of common property resource.
    Answer: Community forest, pastures.
  • Who is body maintain the land use record?
    Answer: land Revenue Department.
  • Which department is responsible for measuring geographical area?
    Answer: Survey of India.
  • What is the percentage of net sown area in India?
    Answer: 54% of the total reporting area.
  • What is the Desire Percentage of area in the country?
    Answer: 33% of the total geographical area.
  • Write the reasons for decline in the land under pasture and grazing land.
    Answer: pressure from agriculture.
  • Write the name of two crops of kharif season.

    Answer: Rice, jute, Jawahar, Bajra.

  • What are the differences between current fallow land and fallow other than current fallow land?
    Answer: From less than one year uncultivated are is Current fallow land. On the other hand, Uncultivated area for more than one year is fallow other than current fallow land.
  • The physical extent of land on which crops are sown and harvested is known as net sown area.
  • Cropping intensity: Grows cropping area divided by net sown area multiply with 100.
  • What is Zaid season?
    Answer: Zaid is a short duration summer cropping season beginning after harvesting of rabi crops.
  • What is Pigeon pea?
    Answer: Tur/red gram/pigeon is the second important pulse crop in the country.

Land Resources and Agriculture

1. The land that cannot be brought under cultivation with the available technology is called (Land Resources and Agriculture)
a. Area under permanent pasture and grazing land
b. Barren and waste land
c. Fallow land
d. Cultivable wasteland
Ans. (b)
2. When the secondary and tertiary sectors grow, then which of the following category of
land-use increases
a. Land put to non-agricultural uses
b. Cultivable wasteland
c. Barren and wasteland
d. Fallow other than current fallow
Ans. (a)

3. The land that is left uncultivated for more than five years is called as

a. Fallow other than current fallow
b. Current fallow
c. Cultivable wasteland
d. None of the above
Ans. (c)
4. Which of the following department is responsible to measure the geographical area of
administrative units in India?
a. Indian Space Research Organization
b. Survey of India
c. Planning commission of India
d. None of the above
Ans. (b)
5. Which of the following changes are not related to economy that affect the land use?
a. Increasing size of economy with the time
b. Changes in the composition of the economy over time
c. Reduction in contribution of agricultural activities over time
d. planning of government
Ans. (d)

6. Which of the following factors are responsible for the increase in forest area? (Land Resources and Agriculture)

a. Increase in the demarcated area
b. Due to actual forest cover
c. Due to afforestation
d. Due to forest concerned policy of government
Ans. (a)
7. Consider the following statement and choose the correct answer with the help of given options.
I. During 1950-51 to 2014-15, the trend of current fallow fluctuates a great deal over years
II. Variability of rainfall and cropping pattern is responsible for this.
OPTIONS
a. Only I is correct
b. Only II is correct
c. Both the statements are correct and statements II correctly explains the cause for statement I
d. Both are correct but not related to each other
Ans. (c)

8. Which of the following possess an example for Common Property Resources? (Land Resources and Agriculture)

a. Community forests
b. Pasture lands
c. Village water bodies
d. All of the above
Ans. (d)
9. Which of the following factor is responsible for direct bearing of poverty in rural areas?
a. Lack of agricultural land
b. Low level of literacy
c. Lack of appropriate means of livelihood
d. Lack of employment opportunities
Ans. (a)
10. Which of the following crops are associated with the onset of south-west monsoon?
a. Rabi crops
b. Kharif crops
c. Zayad crops
d. None of the above
Ans. (b)

11. Which of the following crops are not associated with Rabi crops? (Land Resources and Agriculture)

a. Gram
b. Wheat
c. Cotton
d. Mustard
Ans. (c)
12. ‘Barani’ is another of which of the following type of agriculture?
a. Rain fed agriculture
b. Irrigated agriculture
c. Dry land agriculture
d. None of the above
Ans. (a)

13. Match the column I with column II and choose the correct answer with the help of given codes.

COLUMN I COLUMN II
(TYPES OF AGRICULTURE) (FEATURES)
I . Protective irrigation farming 1. Practice various measures of soil moisture conservation and rain water harvesting.
II . Productive irrigation farming 2. Stress on growing various water intensive crops.
III . Wet land farming 3. To protect the crops from adverse effects of soil moisture deficiency.
IV. Dry land farming 4. To provide sufficient soil moisture in the
cropping season to achieve high productivity.
14. In India, dry land farming is limited to the areas having rainfall less than—————— centimeter.
a. 50 cm
b. 80 cm
c. 75 cm
d. 65 cm
Ans. (c)

15. The cultivation of which of the following crops is not beneficial for the regions, those are facing the problems of flood and soil erosion hazards?

a. Rice
b. Jute
c. Sugarcane
d. Ragi
Ans. (d)
16. Which of the following crops is not suitable for dry land farming?
a. Ragi
b. Bajra
c. Jowar
d. Jute
17. Which of the following class of crops is more dominant in all parts of the country (India)?
a. Food grains
b. Cash crops
c. Beverage crops
d. Fiber crops
Ans. (a)

18. India ranks third in terms of growing food grains. Which of the following countries rank first and second?

a. China and Great Britain
b. America and China
c. America and Sri Lanka
d. China and Bangladesh
Ans. (b)
19. Aus , Aman and Boro are the types of which of the following crops ?
a. Wheat
b. Maize
c. Rice
d. Gram
Ans. (c)
20. In which of the following states, the entire land under rice cultivation is irrigated?
a. Punjab
b. Kerala
c. West Bengal
d. Telangana
Ans. (a)

21. Which of the following factors is not responsible for the higher productivity of rice in Punjab and Haryana?

a. Genetically improved variety of seeds.
b. Relatively high usage of fertilizers and pesticides
c. Lower levels of susceptibility of the crop to pest due to dry climatic conditions.
d. Availability of sufficient rainfall.
Ans. (d)
22. In which of the following regions, wheat is a rain fed crop?
a. Malwa Plateau
b. Highlands of Himalayas
c. Indo-Gangetic Plain
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)

23. Which of the following states are the leading producer of rice?

a. Haryana
b. Bihar
c. West Bengal
d. Himachal Pradesh
24. Which of the following states are the leading producer of Jowar, Bajra and Tur (Arhar)?
a. Karnataka
b. Maharashtra
c. Rajasthan
d. Gujarat
Ans. (b)
25. Which of the following crops is known as ‘Narma’ in north-western parts of the country?
a. Wheat
b. Jowar
c. American Cotton
d. Sugarcane
26. Which of the following states is leading in terms of the production of jute?
a. Assam
b. West Bengal
c. Chhattisgarh
d. Maharashtra
Ans. (b)

27. Which of the following regions is the leading producer of tea?

a. Brahmaputra valley of Assam
b. Sub-Himalayan region of West Bengal
c. Nilgiris and Cardamom hills of Western Ghats
d. Cooch Bihar
Ans. (a)
28. Arabica, Robusta and Liberica are the varieties of which of the following crops?
a. Coffee
b. Tea
c. Sugarcane
d. Cotton
Ans. (a)

29. After independence, the immediate goal of the government was to increase food grains.

Which of the following method was not adopted by the government to attain this goal?
a . Switching over from cash crops to food crops.
b . Intensification of cropping over already cultivated land.
c . Increasing cultivated area by bringing cultivable and fallow land under plough.
d . Introduction of high tech modern tools and equipment.
Ans. (d)
30. Which of the following development in the field of agriculture is not related with the expansion of irrigation ?
a . Use of high yielding varieties of seeds.
b .Use of chemical fertilizers
c . Use of pesticides and farm machinery.
d . Growing of maize on commercial scale.
Ans. (d)

31. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given

Option
I. The resource intensive approach of modern expensive agriculture has become unmanageable for marginal and small farmers due to very meagre or no saving to invest in agriculture.
II. Most of such farmers have resorted to availing credit from various institutions and money lenders but crop failures and low returns from agriculture have forced them to fall in the trap of indebtedness.
Options
a. Both the statements are true.
b. Only statement I is true.
c. Only statement II is true
d. Both the statements are wrong.

32. Which of the following problems are not related with the ‘Degradation of cultivable land’?

a. Excessive use of chemicals such as insecticides and pesticides has led to their concentration in toxic amounts in the soil profiles.
b. A large tract of agricultural land has lost its fertility due to alkalinisation and salinization of soils and waterlogging.
c. Soil erosion by water and wind which are often induced by human activities
d. Work is not available throughout as agricultural operations are not labor intensive.
Answer:

Search in Google

Click here to get Fundamentals of Human Geography

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top