Manufacturing Industries – India: People and Economy

Manufacturing Industries

Manufacturing is a process of transforming raw materials into valuable products. This Manufacturing process provides employments to large number of people and share huge contribution to the national income of a country.

  • There are so many factors like raw materials, power, transport, labour and historical factors affecting the location of industries.
  • Tisco means Tata Iron and Steel company is very close to Mumbai Kolkata railway lines.
  • The river subarnarekha and Kharkai provides the water resources for the development of TISCO plant.
  • Noamundi and Badampahar provides iron for the development of TISCO.
  • Jharia and West Bokaro coalfields provides cocking coal for TISCO plant.
  • The full form of IISCO is Indian Iron and Steel Company firstly developed at Hirapur and later on at Kulti and then at Burnpur unit.
  • Raniganj, Jharia and Ramgarh (Damodar valley coal fields) etc. provides coal for IISCO steel plant.
  • Kolkata- Asansol railway lines helps to develop IISCO steel plant.
  • VISL means Visvesvaraiya Iron and Steel Works Limited is the third integrated steel plant in India.
  • Jog falls provides hydel power to VISL steel plant.
  • Asansol, Durgapur, Bokaro, Jamshedpur, Rourkela, Bhilai and Bhadravati etc. are some important iron and steel plant in India (Important for map pointing).
  • India: people and economy, page number 89: all pictures or figures are very very important for ‘picture based’ questions.

  • Rourkela steel plant developed in 1959 in Sundargarh district of Odisha.
  • Coal from Jharia and iron ore from Sundargarh and Kendujhar helps to develop Rourkela steel plant.
  • Koel and Shankh river provides water resources to the Rourkela steel plant.
  • BSP means Bhilai Steel Plant establish with the collaboration of Russia in 1959.
  • For BSP iron ore provides Dallirajhara mines, coals from Korba and Kalgari mines and water comes from Tanduladam.
  • Kolkata- Mumbai railway lines helps to develop BSP.
  • DSP means Durgapur Steel plant developed with the collaboration of the government of United Kingdom.
  • DSP gets coal from Raniganj and Jharia. and iron ore from Noamundi.
  • Again BSP – Bokaro Steel plant – 1964 with the collaboration of Russia.
  • The amount of raw materials used in industries and we can get same amount of finished product in return from the cotton textile industries. This is why, this industries are not like iron and steel industries to develop near raw material sources. Cotton textile industries can be developed in any where of a region. Hence, these industries are known as ‘Foot Loose Industries’.
  • In India, first modern cotton industries developed in Mumbai in 1854.
  • Sugar industries – raw material based industries.
  • The full form of CIPET is the Central Institute of Plastic Engineering and Technology.
  • Indian information and technology (IT) sector share almost 2% of GDP.
  • LPG – Liberalization, Privatization and Globalization are very significant points for the development of industries.

Manufacturing Industries

1. Why iron and steel industries are not found in Uttar Pradesh, Haryana, Punjab, Rajasthan and Gujarat ? (Manufacturing Industries)
a. Non availability of raw materials
b. Unfavorable policy of government
c. Lack of suitable location
d. Non availability of market for finished products
Ans. (a)
2. Which of the following locations are economical for the establishment of manufacturing industries ?
a. Where all the means of transport are available
b. Where cost of production and delivery cost of manufactured goods to consumers are the Least.
c. Where all the raw material is available at single place
d. Where cheap labour is available
Ans. (b)

3. Consider the following statements, establish cause-effect relationship between these two and choose the correct answers from the given options.

I. Sugar factories are located within the cane producing regions.
II. Weight loosing nature of sugarcane and decreasing sucrose content due to haulage after harvesting are the main causes.
a. Both statements are correct but not related with each other
b. Both statements are correct and statement II correctly explains statement I.
c. Only statement 2 is correct
d. Both statements are incorrect
Ans. (b)

4. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options.

I. Both coking coal and iron ore are weight loosing raw material in iron and steel industry.
II. The best location for the iron and steel plants is near the source of raw materials.
a. Only option I is correct
b. Only option II is correct
c. Both options are correct and option 2 correctly explains option I.
d. Both options are correct but option II does not explain option I.
Ans. (c)
5. Which of the following is the power intensive industry that require huge quantum of electricity ?
a. Synthetic nitrogen manufacturing industries
b. Cotton textile industry
c. Watch making and other electronics goods producing industries
d. Oil refineries
Ans. (a)

6. Which of the following is not an example of market oriented industries ? (Manufacturing Industries)

a. Machines and tools
b. Oil refineries
c . Cotton textile industry
d.Coal mine
Ans. (d)
7. Which of the following factors is chiefly responsible for the concentration of industries in and around Mumbai, Chennai, Kolkata and Delhi ?
a. Proper development of these cities during British period.
b. They initially became the nodal points having transport links
c. Proper maintenance by present governments
d. Foreign aid
Ans. (b)

8. Which of the following reason was behind the establishment of iron and steel industry in Bhilai and Rourkela ?

a. To develop backward tribal areas of the country
b. Integrated development of all the regions of country
c. providing employment to all
d. To reduce burden over agriculture
Ans. (a)
9. Consider the following points:
I. Kolkata is the nearest port to provide export facility to this steel plant.
II. The river Subarnarekha and Kharkai provide water to the plant.
III. Lies very close to the Mumbai-Kolkata railway line.
On the basis of above mentioned points, identify the steel plants from the given options.
a. Indian iron and steel company
b. Tata iron and steel company
c. Visvesvaraiya iron and steel works Ltd.
d. Rourkela iron and steel works
Ans. (b)

10. Which of the following is not matched correctly ?

IRON STEEL PLANTS COLLABORATOR COUNTRY
a. Rourkela steel plant – Germany
b. Bhilai steel plant – Russia
c. Durgapur steel plant – United Kingdom
d. Bokaro steel plant – France
Ans. (d)
11. The Indian Iron and Steel Company (IISCO) set up its factory at which of the following places ?
a. Durgapur and Kulti
b. Asansol and Burnpur
c . Hirapur and Kulti
d. Hirapur and Asansol
Ans. (c)
12. Which of the following iron and steel plant is located on the Kolkata- Asansol Railway line ?
a. Indian Iron and Steel Company
b. Tata Iron and Steel Company
c . Visvesvaraiya Iron and Steel Works Ltd.
d . Bhilai Iron and Steel Plant
Ans. (a)

13. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options

I. The development of the iron and steel industry opened the doors to rapid industrial development in India.
II. Almost all sectors of the Indian industry depend heavily on the iron and steel industry for their basic infrastructure.
a. Only statement I is true
b. Only statement II is true
c. Both statement I and II are correct
d. Both statement are incorrect
Ans. (c)
14. Which of the following is not the raw material used in the manufacturing of iron and Steel?
a. Limestone
b. Manganese
c. Aluminum
d. Dolomite
Ans. (c)

15. Match the List I with List II and choose the correct answer with the help of given options

LIST I (STEEL PLANT) LIST II (FEATURES)
I. Rourkel Steel Plant 1. Located on the Kolkata-Delhi railway line
II. Vizag Steel Plant 2. Set up on the principle of transportation cost minimization.
III. Bokaro Steel Plant 3. Located on the basis of proximity of raw Material.
IV. Durgapur Steel Plant 4. First port based plant.
Codes I II III IV
a. 3 4 2 1
b. 1 2 3 4
c. 1 4 3 2
d. 2 3 1 4
Ans. (a)

16. Which of the following factors is not responsible for the development of cotton textile Industry in India?

a. Large quantity of cotton was grown in India.
b. India is a tropical country and cotton is the most comfortable fabric for a hot and humid Climate.
c. Abundant skilled labour required for this industry was available.
d. Foreign direct investment
Ans. (d)
17. The first modern cotton mill was established in Mumbai in——————-.
a. 1854
b. 1954
c . 1856
d. 1956
Ans. (a)

18. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given codes.

1. This industry suffered a major recession after partition.
2. This was due to the fact that the most of the good quality cotton growing area had gone to West Pakistan.
a. Both statements are correct but not related with each other.
b. Both statements are correct and statement 2 correctly explains statement 1.
c. Only statement 1 is correct.
d. Only statement 2 is correct.
Ans. (b)
19. Cotton textile industry faced a major setback during colonial period. Which of the following factors was not responsible for it ?
a. British did not encourage the development of the indigenous cotton textile industry.
b. They exported raw cotton to their mills in Manchester and Liverpool.
c. The finished products from Britain to be sold in India.
d. Untrained labour of India.
Ans. (d)

20. Which of the following factors was not responsible for the establishment of cotton textile Industry in Mumbai in 1854 ?

a. It was very close to the cotton producing areas of Gujarat and Maharashtra.
b. Availability of cheap and abundant labour locally.
c. Mumbai even than was the financial centre and the capital was available there.
d. Liberal policy of Britishers.
Ans. (d)
21. Match the list I with list II and choose the correct answer with the help of given codes;
LIST I (COTTON TEXTILE CENTRE) LIST II (FACTOR OF LOCATION)
I. Kanpur 1. Low labour costs
II. Kolkata 2. Abundant availability of hydel power
III. Tamil Nadu 3. Port facility
IV. Ujjain 4. Based on local investment
Codes I II III IV
a. 4 3 2 1
b. 1 2 3 4
c. 3 2 4 1
d. 1 4 3 2
Ans. (a)

22. Which of the following states has the largest number of mills and most of them produce yarn rather than cloth ?

a. Karnataka
b. Uttar Pradesh
c . Tamil Nadu
d. Andhra Pradesh
Ans. (c)
23. Which of the following is an example of seasonal industry?
a. Cotton textile industry
b. Sugar industry
c . Iron and steel industry
d. Food Processing industry
Ans. (b)
24. Which of the following is not matched correctly?
STATES FEATURES
a. Uttar Pradesh – Kanpur is the largest cotton textile center
b. Maharashtra – Leading sugar producing state
c. Tamil Nadu – State having largest numbers of cotton mills
d. Punjab – Leading producer of sugarcane
Ans. (d)

25. Kollam-Thiruvananthapuram industrial region is mainly depend upon which of the following factors?

a. Plantation agriculture and hydroelectricity
b. Heavy industries
c. Food processing industries
d. Availability of major minerals
Ans. (a)
26. Which of the following states was mainly benefited by both domestic investment and Foreign direct investment?
a. Gujarat b. Andhra Pradesh
c. Maharashtra d. Tamil Nadu
Ans. (c)
27. Which of the following are not the indices used to identify the clustering of industries?
a. The number of industrial units
b. Quantum of power used for industrial purposes
c. The number of industrial workers and total industrial output
d. Total land acquired
Ans. (d)

28. The development of Hugli industrial region is associated with which of the following event? (Manufacturing Industries)

a. Opening of river port on Hugli
b. Availability of cheap labor from Odisha
c. Exploration of coal reserves from Damodar valley
d. Discovery of iron ore from Chhota Nagpur plateau region
Ans. (a)
29. In which of the following region, the largest oil refinery is located ?
a. Ankleshwar
b. Jamnagar
c. Koyali
d. Guwahati
Ans. (b)

30. Electronics, light engineering and electrical goods industries are associated with which of the following industrial regions? (Manufacturing Industries)

a. Mumbai-Pune industrial region
b. Gurgaon-Delhi Meerut region
c. Vishakhapatnam-Guntur industrial region
d. Gujarat industrial region
Ans. (b)

Motivational Quotes Here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *