Migration India – Types, Causes and Consequences

Migration

Migration means the movement of people from one place to another temporarily or permanently. From the historical period it is very common phenomenon that people are migrating from place to place. This effects on the developmental process of a nation. Here are some important points for solving multiple choice questions.

Migration

  • Name the urban agglomeration having the highest share of the immigrant population.
    Answer: Greater Mumbai.
  • Which stream of migration is dominated by male migrants in India?
    Answer: inter-state.
  • Which one of the following is the main reason for male migration in India?
    Answer: work and employment.
  • Which one of the following states receives maximum number of immigrants?
    Answer: Maharashtra.
  • Which of the following streams is dominated by male migrants in India?
    Answer: Rural to Urban.
  • Which of the following urban agglomeration has the highest share in migrants population?
    Answer: Mumbai urban agglomeration.
  • In which stream of migration is the number of inter states migrants the largest in India?
    Answer: rural to rural.
  • Which are the four streams of migration in India?
    Answer: rural to rural, rural to urban, urban to urban, urban to rural.
  • Define the term migration.
    Answer: This is the movement of people from one place to another for the purpose of taking up permanent or semi permanent residence.
  • What are the four factors responsible for the Migration of people in India?
    Answer: poverty or hunger, better or new job opportunities, unemployment, Man made or natural disaster.
  • Which state has the largest number of net out migration?
    Answer: Uttar Pradesh and Bihar.

  • Which of the following important factors contributing to the population growth of cities?
    Answer: Rural to Urban migration.
  • From which countries more number of migrants come to our country?
    Answer: Bangladesh.
  • Which states had the largest number of net out migrants from the state?
    Answer: Uttar Pradesh and Bihar.
  • Which neighboring country shares the more percentage of immigrants with India?
    Answer: Bangladesh.
  • About 65% females move out from their parental houses due to marriage, except the state ——.
    Answer: Meghalaya.
  • Which state receives very significant amount of money from their International migrants?
    Answer: Punjab, Kerala, and Tamil Nadu.

Migration

1. Consider the following, make correct pairs and choose the correct answer with the help of given codes
Census year meaning of migration
I. 1881 1. Collection of data regarding place of birth i.e. village or town and duration of residence
II. 1961 2. Additional information on place of last residence and duration of stay at the place of enumeration were incorporated
III. 1971 3. Recording of data on the basis of place of birth
IV. 1981 4. Information on reasons for migration were incorporated
Codes I II III IV
a. 1 2 3 4
b. 4 3 2 1
c. 3 1 2 4
d. 3 2 1 4
Ans. (c)

2. On which of the following basis, data regarding migration recorded in census of India?

a. Place of birth, if the place of birth is different from the place of enumeration.
b. Place of residence, if the place of last residence is different from the place of enumeration
c. On the basis of duration of residence
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)
3. Due to which of the following factors, steady out flow of India’s semi-skilled and skilled
labors took place in West Asia?
a. Development of construction activities
b. In the wake of oil boom
c. Due to liberalization
d. Increase in demand of heavy engineering
Ans. (b)

4 .Which of the following factors was responsible for emigration after liberalization in the 90s that make Indian Diaspora one of the most powerful diaspora in the world?

a. Education and knowledge
b. Fall in the air fare due to liberalization
c. Oil boom in west Asia
d. None of the above
Ans. (a)
5. In which of the following streams of migration ,females predominate in both intra-state
and
Inter-state migration?
a. Urban to urban
b. Urban to rural
c. Rural to rural
d. Urban to urban
Ans. (c)
6. Men predominate in which of the following stream of migration?
a. inter-state migration in rural to urban stream
b. Intra-state migration in rural to urban stream
c. Inter-state migration in urban to urban stream
d. Intra- state migration in urban to urban stream
Ans. (a)

7. Arrange the following states in their correct chronological order according to the recipients of In- migrants

1. Gujarat
2. Maharashtra
3. Delhi
4. Haryana
a. 2, 3, 1, 4
b. 1, 2, 3, 4
c. 3, 1, 2, 4
d. 3, 2, 1, 4
Ans. (a)
8. Which of the following states had the largest number of net out-migrants?
a. Uttar Pradesh and West Bengal
b. West Bengal and Bihar
c. Uttar Pradesh and Bihar
d. Bihar and Assam
Ans. (c)

9. Which of the following Urban Agglomeration receives the higher number of in migrants?

a. Delhi
b. Greater Mumbai
c. Kolkata
d. Chennai
Ans. (b)
10. In which of the following states, migration of women after marriage is not a tradition?
a. Manipur
b. Uttar Pradesh
c. Assam
d. Meghalaya
Ans. (d)
11. Consider the following statements, establish the cause and effect relationship and choose the correct answer from the given options
I Development of slums in industrially developed states such as Maharashtra, Gujarat, Karnataka, Tamil Nadu and Delhi take place.
II Unregulated migration to the metropolitan cities of India has caused overcrowding.
Options
a. Only statement I is correctly
b. Only statement II is correct
c. Both I and II are correct and statement II correctly explains the statement I.
d. Both are correct but not inter related.
Ans. (c)

12. Which of the following factors are responsible for the migration from the rural areas of Eastern UP, Bihar, Madhya Pradesh and Odisha towards the states of Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh?

a. Success of their green revolution strategy for agricultural development.
b. Due to the industrial development of these states.
c. Better infrastructure of these states that provides vast employment opportunities to these
migrants
d. None of the above
Ans. (a)
13. Which of the following statement is not relevant in reference to migration?
a. The amount of remittance sent by the internal migrants plays an important role in the growth of economy of the source area.
b. Migration leads to the re-distribution of the population within a country
c. Migration leads to intermixing of people from diverse culture
d. Migration leads to good marriages.
Ans. (d)

14. Age and skill selective migration from the rural areas have not adverse effect on which of the following demographic attributes?

a. Serious imbalances in age and sex composition
b. Downfall recorded in working population
c. Whole burden of agricultural work has to bear old population in rural areas
d. Only women remain in the place of origin
Ans. (a)
15. Which of the following is not an environmental consequence of migration?
a. Acute problem of depletion of ground water
b. Male selective out migration leaving their wives behind puts extra physical as well mental pressure on the women.
c .Unplanned growth of urban settlement and formation of slums shanty colonies
d .Management of solid wastes

16. Which of the following factors of migration is not related to other mention causes (pick odd One out)?

a. Great pressure on agricultural land due to over population
b. Availability of regular work
c. Natural calamities and disasters
d. Local disputes
Ans. (b)
17. Which of the following is not a PULL factor of migration?
a. Better health facilities
b. Sources of recreation
c. Lack of infrastructural facilities
d. Better opportunities of education
Ans. (c)
18. Which of the following pairs is not matched correctly?
Types of consequences of migration
a. Demographic consequences – Serious imbalances in age and sex composition
b. Social consequences – Social vacuum and sense of dejection
c. Economic consequences – Drug abuse
d. Environmental consequences – Formation of slums shanty colonies
Ans. (c)

19. Read and consider the following paragraphs and choose the correct option from the given options accordingly

“Subbulakshmi belongs to fisherman community from coast of Tamil Nadu. The devastative tsunami has swept away all the family members except her two children. Till than she lives in a slum of Chennai and growing her children. She works in Chennai as a domestic servant and her children go to school. However she miss her place but she would not go back. She still afraid of giant waves of Tsunami. Now she has to safeguard her children”.
Which of the following cause is responsible for the migration of Subbulakshmi from her village to Chennai
a. Fear of natural disaster
b. Lack of employment opportunities in the village
c. Problem of upbringing and education of children
d. None of the above
Ans. (a)

20. Read and consider the following paragraph and choose the correct answer of the question that follows

“Prakash is the resident of a small town near Mumbai. He has done graduation in science
from there. Now he is migrated to Mumbai for higher studies. He is doing part time job along
with studies to run his livelihood. He likes Mumbai because he thinks that he will get high
salary as well as opportunities to go abroad”.
Which of the following factors is responsible for the willingly migration of Prakash to
Mumbai
a. Opportunities of higher education
b. High salary and better employment opportunities
c. Sources of recreation
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)

21. Which of the following factors was responsible for first wave of Indian Diaspora in different parts of the world during colonial period?

a. Sending of contractual workers in different colonies to work there in plantation agricultural field
b. Sending of labors in imperial countries to work as household worker for royal families
c. Sending of contractual workers in the industries of imperial countries
d. All of the above
Ans. (a)

Search in Google

Click here to get Fundamentals of Human Geography

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *