Planning and Sustainable Development

Planning and Sustainable Development

Planning is very much essential for any kind of activities and sustainable development is also a part of development. India has large number of population and it has very less amount of resources. Hence, planning as well as sustainable development is very essential.

India is very vast country and different part of our country has different levels of development. Therefore, some particular area needs more development.

  • Target area planning – areas are under taken for planning. Like, HADP (Hill Area Development Programme).
  • During the period of 5th ‘Five Year Planning’ HADP initiated to develop some less developed hills area. Like hilly areas of Uttar Pradesh, West Bengal, Assam, Tamil Nadu etc. comes under this programme.
  • Development of horticulture, plantation farming, poultry farming, forestry, small and village industries should be encouraged under this HADP scheme.
  • DPAP – Draught prone area programme initiated during 4th ‘Five Year Planning’ to solve some basics problems of draught prone area. Like development of agriculture, afforestation, grassland development, electricity, road, market etc.
  • Planning commission of India identified about 67 flood prone districts and trying to solve their different kind of problems.
  • Bharmaur area of Himachal Pradesh is inhabited by ‘Gaddi’ tribes. This tribal area is socially and politically isolated. Then, under 5th ‘Five Year Planning’ this area comes under consideration to solve their problems.
  • Sustainable development or eco-friendly development is really very essential.
  • The publication of ‘The Population Bomb’ by Ehrlich (1968) and ‘The Limits of Growth’ by Meadows (1972) focused on the emergence of new model of development ‘Sustainable development’.
  • Brundtland commission report – ‘Our common Future’ in 1987.

  • ITDP stands for Integrated Tribal development programme. Read more..

Above mentioned points are very important for solving multiple choice questions in the examination. Just remember that if you develop your idea about any topic, you can solve each and every or any type of questions in the examination hall.

Planning and Sustainable Development in Indian Context

1. Economic development of a region depends upon its resource base, apart from it which Which of the following factors is important for the development ? (Planning and Sustainable Development in Indian Context)
a. Hard working and skilled labour
b. Technology and investment
c. Motivated citizens
d. Will power of citizens
Ans. (b)
2. Which of the following programs was initiated during the Fifth Five Year Plan ?
a. Drought Prone Area Programs
b. Infrastructural Development Programs in Tribal and Backward Region
c. Hill Area Development Programs
d. Marginal Farmers Development Programs
Ans. (c)

3. According to The National Committee on the Development of Backward Area in 1981, which of the following areas be treated as backward hill areas? (Planning and Sustainable Development in Indian Context)

a. All the areas in the country having height above 600 meters.
b. Areas do not covered under tribal sub-plan.
c. Areas having the height of 900 meters and where tribal sub-plan is already implemented.
d. Only (a) and (b).
Ans. (d)
4. Which of the following programme is not associated with the development programme of hilly regions ?
a. Afforestation and Pasture lands development
b. Horticulture
c. Plantation agriculture
d. Animal husbandry and poultry

5. Which of the following problems have been emerged due to increasing population in Drought prone areas ?

a. Forcing the society to utilise the marginal lands for agriculture
b. Ecological degradation
c. Soil erosion
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)
6. Which of the following is not a drought prone area ?
a. Western Madhya Pradesh
b. Western Ghats
c . Telangana Plateau
d. Gujarat
Ans. (b)
7. Which of the following strategies have been adopted to protect the drought prone areas of Punjab, Haryana and Northern Rajasthan ?
a. Expansion of irrigation
b. Rain water harvesting technique
c. Water shed development program
d. Arrangement of water tankers on rental basis
Ans. (a)

8. Which of the following commission is now responsible to formulate the plans on Central, state and state level ? (Planning and Sustainable Development in Indian Context)

a. Planning commission
b. Niti Aayog
b. Election commission
d. Public service commission
Ans. (b)
9. Niti Aayog is set up with which of the following objective ?
a. To provide strategic and technical advice to the Central and State government.
b. To involve the states in economic policy making in India.
c. For the equitable distribution of resources
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)
10. Which of the following is not an example of sectoral planning ?
a. Agriculture
b. Hill Area Development
c . Irrigation
d. Social infrastructure

11. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options.

I. Sometimes regions having rich resource base also remain backward.
II. For economic development, technology and investment is also needed along with resources.
a. Only statement I is true.
b. Only statement II is true.
c. Both statement are correct. Statement II correctly explains I.
d. Both are true but not related with each other.
Ans. (c)
12. In which year, Bharmaur region was considered as notified tribal area ?
a. 1977 b. 1976
c. 1975 d. 1974
Ans. (c)

13. Which of the following tribal group is associated with Bharmaur region ? (Planning and Sustainable Development in Indian Context)

a. Gurjar
b. Gaddi
c . Bakarwal
d. Bhils
Ans. (b)
14. The economy of Bharmaur region is largely depend upon which of the following activities?
a. Agriculture
b. Sheep and goat rearing
c . Weaving of shawls
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)
15. Which of the following rivers flows through Bharmaur region ?
a. Ravi
b. Beas
c . Chenab
d. Jhelum
Ans. (a)

16. Under which Five Years Plan, Bharmaur was designated as one of the five Integrated Tribal Development Projects (ITDP)?

a. Fourth five Year Plan
b. Fifth five Year Plan
c . Sixth five Year Plan
d. seventh five Year Plan
Ans. (b)
17. Which of the following areas are the main beneficiaries of infrastructural development under Integrated Tribal Development Program?
a. Tundah and Kugti
b. Kugti and Khani
c . Holi and Khani
d. Holi and Kugti
Ans. (c)

18. Which of the following not the social benefit is of derived from ITDP?

a. Tremendous increase in literacy rate
b. Improvement in social sex ratio
c. Decline in child marriage
d. Abolition of dowry system
Ans. (d)
Q.19. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options;
I. Now the importance of pastoralism is declining in the economy of Bharmaur region.
II. At present only about one-tenth of the total household practice Transhumance in Bharmaur region.
a. Only statement I is true
b. Both statements are true and statement II correctly explains statement I.
c. Both statement are true but not related to each other.
d. Both statements are irrelevant.
Ans. (c)

Q.20 which of the following is not matched correctly ?

LIST I LIST II
a. The Population Bomb – Ehrlich
b. The Limit to Growth – Meadows
c. Growth and Equality – Mahatma Gandhi
d. Our Common Future – Gro herlam Brundtland
Ans. (c)
Q.21 Which of the following does not signify ‘Sustainable Development”correctly ?
a. Judicious use of resources
b. Meet the needs of present without compromising the future needs.
c. Protection of environment along with development
d. Resources should only utilise for future generations.
Ans. (d)

Q. 22. Which of the following twin environmental problems have emerged in Indira Gandhi Canal Command area?

a. Water logging and soil salinity
b. Soil alkalinity and soil erosion
c. Soil salinity and soil erosion
d. Water logging and soil erosion
Ans. (a)
Q.23. Match the List I with List II and choose the correct answer with the help of given
codes.
LIST I LIST II
I. Punjab 1. Indira Gandhi Canal Command Area
II. Himachal Pradesh 2. Nilgiri
III. Rajasthan 3. Bharmaur
IV. Tamil Nadu 4. Harike Dam
Codes- I II III IV
a. 1 2 3 4
b. 2 1 3 4
c. 4 3 1 2
d. 4 2 3 1
Ans. (c)

Q.24. Consider the following statements and choose the correct answer with the help of given options;

I.,The traditional crops like, gram, bajra and jowar sown in Indira Gandhi Canal command area, have been replaced by wheat, groundnut, cotton and rice.
II. Spread of canal irrigation has led to increase in cultivated area and intensity of cropping.
a. Only statement I is true
b. Only statement II is true
c . Both statements are true
d. Both statements are incorrect
Ans. (c)
Q.25. Which of the following district is not included in Indira Gandhi Canal Comman area of stage -II?
a. Bikaner
b. Jodhpur
c . Jaisalmer
d. Ganganagar
Ans. (d)
Q.26. Which of the following district is not included in Indira Gandhi Canal Comman area of stage -I ?
a. Nagaur
b. Hanumangarh
c . Bikaner
d. Ganganagar
Ans. (a)

Read more>>>

Click Here for class 11

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *