Primary Activities

Primary Activities

Primary activities: Depending upon the immediate environment people hunted animals and practicing farming, fishing etc. Gathering and hunting are the oldest economic activity.

Agriculture is practiced under multiple combinations of physical and socio economic conditions, which gives rise to different types of Agricultural system. Like, primitive subsistence farming, intensive subsistence farming or extensive commercial grain cultivation. And in the case of mixed farming is found mainly in the developed countries. And one important agricultural system is Mediterranean agriculture. This is also commercial agriculture.

Primary activities

  1. Write any two plantation crop.
    Answer: Banana and coffee.
  2. in which country Cooperative farming becomes the most successful experiment?
    Answer: Denmark.
  3. Mention the term for growing of flowers.
    Answer: Floriculture.
  4. in which type of agriculture is the farming of citrus fruit very important?
    Answer: Mediterranean region.
  5. Which type of agriculture is called slash and Burn agriculture?
    Answer: Primitive subsistence.
  6. Write any two primary activities.
    Answer: Hunting, agriculture, fishing, mining.
  7. What do you mean by red collar workers?
    Answer: People engaged in primary activities.
  8. What do you mean by transhumance?
    Answer: Seasonal Migration of people with their livestock.
  9. Any two era based on Civilization of Minerals?
    Answer: Copper and bronze era.
  10. Name the main crop grown in temperate grassland?
    Answer: Wheat.
  11. Gathering is practice in 1. high latitude zones, 2. low latitude zones.
  12. In tropical Africa, cattle are the most important livestock and In the Sahara and Asiatic desert, sheep, goat, and camel are reared.
  13. In the mountain regions Gujjars, Bakarwals, Gaddis, and Bhutias migrate from plain to the mountains in the summer season.
  14. Milpa in central America, Ladang in Malaysia, Roka in Brazil and Jhum cultivation in north eastern India is same.
  15. Paddy cultivation is common in intensive subsistence farming.
  16. Viticulture means grape cultivation.
  17. Truck farming means vegetable cultivation using trucks.

Primary Activities

1. Which of the following is correct about the economic activities? (Primary Activities)
a. These are human activities which generate income
b. They are broadly grouped in to primary, secondary, tertiary and quaternary activities
c. Both (a) and (b) are correct
d. Only (a) is correct
Ans. (c)
2. Which of the following economic activities are directly dependent on environment?
a. Primary activities
b. Secondary activities
c. Tertiary activities
d. Quaternary activities

3. Which of the following activity was associated with earliest human beings?

a. Pastoralism
b. agriculture
c. Hunting and gathering
d. Mining
Ans. (c)
4. Consider and evaluate the following statements than choose correct options for them from the given options.
1. Many species now have become extinct or endangered due to illegal hunting.
2. The early hunters used primitive tools made of stones, twigs or arrows so the number of animals killed were limited.
Options;
a. Only statement 1 is correct
b. Only statement 2 is correct
c. Both statements 1 and 2 are correct
d. Both statements are incorrect
Ans. (c)

5. Consider the following characteristics and choose suitable title for them from the given
options:

a. Practiced in regions with harsh climatic conditions, often involves primitive societies.
b. Requires a small amount of capital investment
c. Operates at very low level of technology
Options:
a. Gathering
b. Hunting
c. Pastoralism
d. Nomadic herding
Ans. (a)
6. In which of the following areas gathering practiced?
a. Northern Canada b. Amazon Basin
c. Northern fringe of Australia d. All of above
Ans. (d)

7. Which of the following is not related with the items gathered by gatherer?

a. Balata
b. cosmetics
c. Wheat plant
d. rubber
Ans. (c)
8. Consider and evaluate the following statements and choose the correct option from the
given options for the same.
I. Products of gathering cannot compete in the world market.
II. Synthetic products often of better quality and at lower prices
Options;
a. Both the statements I and II are correct
b. Both statements I and II are correct and the statement II is the true cause behind the statement I.
c. Both the statements are incorrect.
d. Only statement I is true.
Ans. (b)

9. Which of the following factor is most important for the movement of nomadic herders from one place to another ?

a. Climatic conditions
b. Technological level
c. Amount of money
d. Quality of pastures and water
Ans. (d)
10.”Each nomadic community occupies a well-identified territory as a matter of tradition”
Above mentioned line is an important characteristics of which of the following activity?
a. Subsistence agriculture
b. Nomadic herding
c. Plantation agriculture
d. Collective farming
Ans. (b)

11. Make correct pairs from the given columns choose correct options;
area of nomadic herding animals kept

1. Tropical Africa (i) Yak and Llamas
2. Sahara and Asiatic desert (ii) Reindeer
3. Mountainous areas of Tibet and Andes (iii) Sheep and goats
4. Arctic and sub Arctic areas (iv) Cattle
Options:
a. 1. (iv), 2. (iii), 3. (i), 4. (ii)
b. 1. (ii), 2. (iv) 3. (iii), 4. (i)
c. 1. (i), 2. (ii), 3. (iii), 4. (iv)
d. 1. (iii), 2. (i), 3. (iv), 4. (ii)
e. Ans. (a)
12. In Himalayan regions which of the following tribes are linked with the activity of Transhumance?
a. Bheels
b. Gonds
c. Bakarwals
d. Santhals
Ans. (c)

13. Which of the following are the chief characteristic of Commercial livestock rearing?

a. Organized and capital intensive
b. Practiced on permanent ranches
c. Only one type of animal is reared
d. All the above
Ans. (d)
14. Grazing in parcels, is an important characteristics of which of the following activity?
a. Nomadic herding
b. Commercial livestock rearing
c. Dairy farming
d. Factory farming
Ans. (b)

15. Commercial livestock rearing is not associated with which of the following countries?

a. Central China
b. New Zealand
c. Australia
d. Argentina
Ans. (a)
16. Which of the following area is not associated with Primitive subsistence farming?
a. Africa
b. South and Central America
c. New Zealand
d. South East Asia
Ans. (c)
17. Slash and burn agriculture is also known as –
a. Jhuming in North eastern India
b. Milpa in Central America
c. Ladang in Indonesia
d. All the above
Ans. (d)

18. Which of the following factor is responsible for the lessening trend reflected in the cycle of ‘Jhum’?

a. Uneven topography of North-eastern India
b. Loss of fertility in different parcels
c. Lack of technology
d. Due to river Brahmaputra and vast network of its tributaries
Ans. (b)
19. Intensive subsistence agriculture is characterized by which of the following factors?
a. Land holdings are very small due to high density of population.
b. The yield per unit area is high but per labour productivity is low
c. Single crop specialization
d. Only (a) and (b) are correct
Ans. (d)

20. Fodder crop is an important component of which of the following farming?

a. Mediterranean Farming
b. Mixed Farming
c. Extensive commercial grain farming
d. Dairy Farming
Ans. (b)
21. Match the following pairs and choose the correct options from the given optionsTYPES OF AGRICULTURE CHARACTERISTICS
1.Dairy farming (i) Equal emphasis laid on crop cultivation and animal husbandry
2.Mixed farming (ii) Highly capital intensive
3. Mediterranean farming (iii) Farmers pool their resources voluntarily For more efficient and profitable farming
4.Cooperative farming (iv) Specialized in grape cultivation Or viticulture
Options;
a.1. (ii) , 2. (i) , 3. (iv) , 4. (iii)
b. 1. (i) , 2. (ii) , 3. (iii) , 4. (iv)
c. 1. (ii) , 2. (i) , 3. (iv) , 4. (ii)
d. 1. (iv) , 2. (ii) , 3. (i) , 4. (iii)
Ans. (a)

22. ‘Growing flowers’ especially tulips is the specialization of which of the following countries?

a. Norway
b. Sweden
c. Netherlands
d. Belgium
Ans. (c)
23. Which of the following column is not matched correctly?
Activity characteristics
a. Truck farming Growing of vegetables
b. Factory farming Rearing of poultry and cattle
c. Market gardening Growing of flowers
d. Viticulture Rearing of fish
Ans. (d)

24. Which of the following is an important feature of poultry farming and cattle rearing?

a. Breed selection and scientific breeding
b. Feeding of animals and poultry done on manufactured feed stuff
c. Farmers used to pool in all their resources
d. Only (a) and (b) are correct
Ans. (d)
25. Which of the following crop is considered as the principal crop?
a. Wheat
b. Barley
c. Maize
d. Oats
Ans. (a)

26.’Single crop specialization’ is the characteristics of which of the following type of agriculture?

a. plantation agriculture
b. Mediterranean agriculture
c. Intensive subsistence agriculture
d. None of the above
Ans. (d)
27. Which of the following will be considered as an economic activity?
a. Teaching of students in the class by a teacher
b. Nursing of husband at home by a nurse
c. Giving services at free of cost at any religious place
d. Pilgrimage to old parents.
Ans. (a)

28. Which of the following is not an economic activity ?

a. Treatment of patient by a doctor
b. Selling of fruits by a fruit seller
c. Growing of crops by a farmer
d. Taking care of mother to her child
Ans. (d)
29. Which of the following is not a primary activity?
a. Animal herding
b. Services of an advocate
c. Fishing
d. Mining
Ans. (b)

30. Which of the following represent ‘Red Collar Jobs’?

a. People engaged in primary activities and their working area is located outside the home
b. Mechanics, working in factories and industries
c. Peoples engaged in Research and Development
d. Teachers teaching in schools and universities and doctors in hospitals
31. Which of the following is not matched correctly?
Area primary activity
a. Amazon Basin Subsistence gathering
b. Arabian Peninsula Nomadic Herding
c. Argentina Extensive commercial grain farming
d. California Commercial livestock rearing
Ans. (d)

32. Consider the following statements related with nomadic herding-

1. The number of pastoral nomads has been decreasing.
2. This is mainly due to imposition of political boundaries.
Choose the correct options for the same
a. Only 1 Is correct
b. Both 1 and 2 are correct
c. Only 2 is correct
d. Both are incorrect
Ans. (b)
33. Which of the following is not a plantation crop?
a. Tea
b. Rice
c. Rubber
d. Sugarcane
Ans.(b)

34. Which of the following is not matched correctly?  (Primary Activities)

Countrymen plantation agriculture
a. French Coffee in Africa
b. Britain Tea in India
c. Japanese Coconut in Sri Lanka
d. Holland Sugarcane in Indonesia
Ans. (c)
35. Which of the following is not a feature of Dairy farming?
a. It is the most advanced and efficient type of rearing of milch animals
b. It is practiced mainly near urban and industrial centers
c. Less capital investment is required
d. The largest area of Dairy farming is north –Western Europe.
Ans. (c)

36. Which of the following country specializes in the growing of flowers?  (Primary Activities)

a. Canada
b. Netherlands
c. Tasmania
d. Denmark
Ans. (b)
37. Which of the following countries became most successful in terms of Co-operative Movement?
a. Canada
b. Denmark
c. Belgium
d. Sweden
Ans. (b)

38. To which of the following, coffee estates are known for in Brazil?

a. Fazenda
b. Truck Farming
c. Factory Farming
d. Dairy Farming
Ans. (a)
39. What is the meaning of Kolkhoz?
a. Commercial Farming
b. Collective Farming
c. Co-operative Farming
d. Market Gardening
Ans. (b)

40. Citrus fruits are the specialty of which of the following agriculture?

a. Plantation Agriculture
b. Truck Farming
c. Mediterranean Agriculture
d. Co-operative Agriculture
Ans. (a)
41. Which of the following is not matched correctly
a. When the ore lies deep below the surface – Shaft mining
b. When the minerals occur close to the surface – Open cast mining
c. Group of farmers form a co-operative society by pooling in their – Collective farming Resources voluntarily for more efficient and profitable farming
d. Kolkhoz – Soviet Union

42. In Europe livestock is reared on the manufactured feed stuff. What does such kind of agriculture called?

a. Factory Farming
b. Market Gardening
c. Truck Farming
d. Dairy Farming
Ans. (a)
43. Which of the following is not matched correctly?
a. India Jhuming
b. Mexico Milpa
c. Indonesia Ladang
d. Europe Conuco
Ans. (d)
44. Consider the following statements and choose the correct option for the same;
1. Grape cultivation is the speciality of the Mediterranean agriculture
2. Wines are produced from high quality grapes and the inferior grapes are dried into raisins and Currants
Options;
a. Only 1 is correct
b. Both 1 and 2 are correct
c. Only 2 is correct
d. Both are incorrect
Ans. (b)

45. Match the column I to column II and make correct pairs and choose the correct answer with the help of given codes.

COLUMN I COLUMN II
i. Northern Canada       1. Subsistence Gathering
ii. Mongolia                       2. Nomadic Herding
iii. Western Europe         3. Commercial Dairy Farming
iv. Northern America      4. Factory Farming
CodesI II III IV
a. 1 2 3 4
b. 2 1 4 3
c. 3 4 1 2
d. 4 1 2 3
Ans. (a)
46. Consider the following-
i. Brazil
ii. Denmark
iii. Netherlands
iv. New Zealand
Which of the above mentioned is famous for Dairy farming?
a. Only 1 and 3
b. Only 2 and 4
c. Only 1 and 4
d. Only 3 and 4
e. Ans. (b)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *