Secondary Activities

Secondary Activities

All economic activities – primary activities, secondary activities and tertiary activities and tertiary activities revolve around obtaining and utilizing resources necessary for survival. Here secondary activities are concerned with manufacturing, processing and construction industries. and  Hence, use this keywords and points for solving multiple choice questions. So, read these carefully.

Secondary Activities

  1. Secondary activities are transforming raw materials and make it more valuable products.
  2. Silicon Valley situated in California, USA.
  3. What is manufacturing?
    Answer: Manufacturing literally means to make by hand. However, now it includes goods made by machines. So, It is essentially a process involving transforming raw materials into finished goods of higher value for sale in local or distant markets.
  4. There are many secondary activities except manufacturing. Like, Entertainment or tourism industries.
  5. What is the smallest unit of manufacturing?
    Answer: Cottage industries.
  6. Give an example of agro based industry?
    Answer: Sugar industry and cotton textile industry etc.
  7. Write any two Industries based on forest?
    Answer: Paper and medicine or wood industries.
  8. Many industries use non-metallic minerals. and cement and pottery industries are like this.
  9. Which area is called the Rust bowl of the USA?
    Answer: Pittsburgh.
  10. Which type of industries produce raw materials for the Other industries?
    Answer: Basic industries and it is like Iron and Steel industry.
  11. Write the most important and significant industrial area of Germany.
    Answer: Ruhr region and located in Germany. hence
  12. Give any two examples of high tech industries.
    Answer: Computer and Chemicals.
  13. in which economy, factors of production are owned by individuals?
    Answer: Capitalist.
  14. What is the full form of CAD?
    Answer: Computer Aided Design.

  15. Which area is known as ‘rust bowl’ of USA?
    Answer: Pittsburgh region is the main center of steel industry. Therefore, this region is known as rust bowl.
  16. The Ruhr region is responsible for 80% of Germany’s total steel production and this is more developed region.
  17. Joint sector industries mainly managed by joint stock companies or sometimes the private and private sectors together establish and manage the industries.
  18. Foot loose industries can be located in a wide variety of places. and They are not dependent on any specific raw material, and markets or others. They largely depend on component parts which can be obtained anywhere. Foot loose industries produce in small quantity and also employ a small labour force. and They are not polluting industries.
  19. The important factor of the location of cotton textile is accessibility by road networks and then others.
  20. The characteristics of modern industries are as follows:
    1. a complex machine technology, and 2. extreme specialization, and
    3. vast capital, and 4. large organization, and 5. executive bureaucracy.

Secondary Activities

1. Which of the following economic activity transform raw material into finished products?   (Secondary Activities)
a. Primary
b. Secondary
c. Tertiary
d. Quaternary
Ans. (b)
2. Secondary activities are mainly concerned with which of the following?
a. Manufacturing industries
b. Processing industries
c. Construction or infrastructure industries
d. All the above
Ans. (d)
3. Which of the following is not an example of manufacturing or secondary activities?
a. Molding iron and steel
b. Extraction of minerals
c. Stamping out plastic toys
d. Assembling of delicate computer components
Ans. (b)

4. Which of the following feature is not associated with modern large scale Manufacturing?

a. Production done by manually or by simple machines and tools
b. Adoption of specialized methods of production
c. Based on organizational structure and stratification
d. Technological innovation through research and development
Ans. (a)
5. Which of the following is the most important in terms of location of any industry?
a. Favorable land location
b. Amount of capital
c. Minimum production cost
d. All of the above
Ans. (c)

6. Which of the following point is correctly define the importance of industry in terms of its location?

a. Peoples having demand for goods manufactured in particular industry as well as having
purchasing power.
b. Nearness of trading centers to the residential areas.
c. Where goods are sold at cheap rates
d. None of the above
Ans. (a)
7. Which of the following factors mainly attracts the high concentration of industries in Western
Europe and Eastern-North America?
a. Availability of raw material in close vicinity
b. Highly developed transport system
c. Favorable government policies
d. Availability of plenty of water
e. Ans. (b)

8. Which of the following factor is mainly responsible for the location of ‘Foot loose Industries’?

a. Accessibility by road network
b. Close proximity to raw material producing area
c. Availability of cheap and skilled labor on large scale
d. None of the above
Ans. (a)
9. Which of the following is not an example of cottage industry?
a. Making of jeweler of gold, silver and bronze by a jeweler
b. Furniture making by a carpenter at home
c. Crafts made up of bamboo
d. Watch making
Ans. (d)

10. Which of the following country is not associated with earlier large scale industries?

a. China
b. North-Eastern USA
c. Europe
d. U.K.
Ans. (a)
11. Which of the following pair is not matched correctly?
Industries raw material taken from
a. Beverages industry Agriculture
b. Woolen textile Animals
c. Paper industry Forests
d. Jeweler industry Chemicals
Ans. (d)

12. Which of the following industry is regarded as basic industry?

a. Consumer goods
b. Iron and steel
c. Chemical industry
d. Cotton textile
Ans. (b)
13. Leather industry possess the example of which of the following industry?
a. Forest based industry
b. Chemical based industry
c. Animal based industry
d. Mineral based industry
Ans. (c)
14. What are the basic features of traditional large scale industrial regions?
a. These are based on heavy engineering
b. located near coal-fields and engaged in metal smelting
c. High proportion of employment in manufacturing industry
d. All of the above
Ans. (d)

15. Consider and evaluate the following statements and choose correct option from given options.

1. Traditional large scale industries are now known as smokestack industries.
2. These are often located near coal-fields to fulfill energy requirements.
Optionsa. Only 1 is correct
b. Both 1 and 2 are correct and statement 2 correctly explains the statement 1
c. Only 2 is correct
d. Both 1 and 2 is correct
e. Ans. (b)
16. Which of the following are the characteristics of Agri-buisnessfarm?
a. Farms are mechanized and large in size
b. It is commercial farming on an industrial scale often financed by business whose main
interest lie outside agriculture
c. Reliant on chemicals
d. All of the above
Ans. (d)

17. Which of the following area has now considered as the ‘Rust bowl’ of U.S.A.?

a. Pittsburg
b. Cleveland
c. Appalachian region
d. Great Lake region
Ans. (a)
18. Which of the following industry is losing importance in the Ruhr region of Germany for which it was known initially?
a. Opel car assembly plant
b. New chemical plants
c. Coal and steel
d. None of the above
Ans. (c)
19. In which of the following industry, white collar workers make up a large share of the total workforce.
a. Traditional iron and steel industry
b. High technology industry
c. Cotton textile industry
d. None of the above
Ans. (b)
20. Blue collar workers stands for
a. Cultivators
b. Teachers & doctors
c. Factory workers
d. Laborers
Ans. (c)

21. Which of the following is not an identical mark of the high tech industrial landscape?

a. Industrial waste and pollution
b. Neatly spaced
c. Modern dispersed office plant
d. White collar jobs outnumber the blue collar jobs
Ans.(a)
22. Which of the following possess the best example of technologies?
a. Silicon valley near San Francisco
b. Silicon valley in Mexico
c. Silicon Forest near Seattle
d. Only (a) and (c) are correct
Ans. (d)
23. Which of the following country does not produce cotton textile from imported cotton?
a. U.K. b. North-Western Europe
c. Japan d. Sri Lanka
Ans. (d)

24. Why cotton textile industries shifted from highly developed countries to less developed countries?

a. Due to production of good quality raw cotton in these countries
b. Due to low labor cost in such countries
c. Due to good infrastructure
d. All of the above
Ans. (d)
25. Match the column I to Column II and make the correct pairs by using correct codes from the
given options;
COLUMN I COLUMN II
(Countries) (Steel producing centre)
I. U.S.A. 1. Dusseldorf
II. Germany 2. Great Lake
III. Russia 3.Sheffield
IV. U.K. 4. Ukrain
CodesI II II IV
a. 2 1 4 3
b. 1 2 3 4
c. 3 1 2 4
d. 2 3 4 1
Ans.(a)

Search and get your another subjects HERE

Share

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top