Tertiary and Quaternary Activities

Tertiary and Quaternary Activities

  • Class 12 Geography important Short Questions: from this tertiary and quaternary activities chapter all multiple choice questions are simplified. 
  • About 55000 patients from USA visited India in 2005 for treatment.
  • Medical tourism brings abundant benefits to developing countries like India, Thailand, Singapore and Malaysia.
  • The Digital divide: There are wide ranging of economic and social differences among different countries due to technological advantages.
  • What is medical tourism? Answer: When medical treatment is combined with international tourism activity, it lends itself to what is commonly known as medical tourism.
  • To which sector are the tertiary activities related?
    Answer: Service sector.
  • Write any two types of trade.
    Answer: Retail and Wholesale.
  • Write the names of any two means of communication.
    Answer: TV and radio.
  • Write any two jobs that involve mental work.
    Answer: Teaching and doctor.
  • Write any two quaternary activities.
    Answer: Scientist, researchers, administrators.
  • Write any two examples of low order services.
    Answer: Cobbler, gardener, washer man etc.
  • Give two examples of important high order services.
    Answer: Finance and insurance.
  • Which is the fastest means of communication?
    Answer: Mobile, satellite.
  • Name two tourist regions of the world?
    Answer: Mediterranean and Goa coast.
  • Write any two elements of tertiary activities.
    Answer: Productivity and exchange.
  • Demand, transport, climate, landscape, History and art, socio-cultural etc. are important factors controlling tourism.
  • Quinary activities are services that focus on the creation, re-arrangement and interpretation of new and existing ideas.
  • New trends in Quaternary services include knowledge processing outsourcing (KPO).
  • The highest level of decision makers of policy makers perform Quinary activities.

Tertiary and Quaternary Activities

1. Which of the following is not an example of tertiary activity ?  (Tertiary and Quaternary Activities)
a. Teaching by teachers to the students
b. Washing and pressing of clothes by launderer
c. Recreation in cinema hall
d. Growing of crops by a farmer
Ans. (d)
2. In which of the following sector, most of the peoples worked during the initial stages of
economic development?
a. Primary sector
b. Secondary sector
c. Tertiary sector
d. Both (a) and (b) are correct
Ans. (a)

3. In developed economy or country, where majority of workers get employment? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Primary sector
b. Secondary sector
c. Tertiary sector
d. Quaternary sector
Ans. (c)
4. How the output measured in tertiary activities?
a. In terms of volume of goods
b. In terms of total value of goods
c. In terms of wages and salaries
d. All of the above
Ans. (c)
5. Which of the following is depicting the main difference between secondary activities and tertiary activities?
a. Relies more heavily on specialized skills, experience and knowledge of the workers
b. Relies on production technique, machinery and factory processes
c. directly involve in the processing of physical raw material
d. No theoretical knowledge and practical training required
Ans. (a)

6. Which of the following activity is not an example of tertiary activity? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Travel by bus
b. Send letters
c. Digging land for extracting minerals
d. Services of doctors for treatment
Ans. (c)
7. Which of the following facility we found in urban marketing centers?
a. Provide many ordinary goods and services as well as specialized goods and services
b. Markets for labor, housing, semi or finished products
c. Professionals like teachers, lawyers, consultants etc.
d. All of the above
Ans. (d)
8. Which of the following is not an example of non-store retail trading?
a. Street peddling b. Fixed establishment
c. Automatic vending machine d. mail order
Ans. (b)
9. Which of the following is a chief feature of wholesale trading
a. It constitutes bulk business through numerous intermediary and supply houses
b. wholesaler often extend credit to retail stores
c. Most retail stores procure supplies from an intermediary source
d. All of the above
Ans. (d)

10. Which of the following is used to measure transport distance?

a. Km.
b. Time
c. Cost
d. All of the above
Ans. (d)
11. Which of the following is the major factor that affect the demand for transport?
a. Size of population
b. Pattern of trade between cities, towns and industrial centers
c. Type of climate
d. Length of the route
Ans. (a)
12. Consider and evaluate the following statements and choose correct option from the given
options
I. Very large volumes of mail continue to be handled by post offices all over the world
II. All forms are not fully disassociated because of the cheapness of the older system
Options
a. Only 1 is true
b. Only 2 is true
c. Both 1 and 2 are true and statement 2 correctly explains the statement 1
d. Both 1 and 2 are true but statement 2 does not explain the statement 1 correctly
Ans. (c)

13. Which of the following revolutionized the global communication system?

a. Newspapers
b. Mobile telephony
c. Internet
d. Mass media
Ans. (c)
14. Which of the following service will be considered as high ordered service among all?
a. Accountants
b. Launderers
c. Grocery shops
d. Plumbers
Ans. (a)
15. Which of the following service is not related to mental labor?
a. Services of advocate
b. Medical check-up of patients by Physician
c. Playing music by musician
d. Fittings of water taps by a plumber
Ans. (d)

16. Which of the following services are regulated and supervised by governments or Companies?

a. Making and maintaining highways and bridges
b. Maintaining fire fighting departments
c. Marketing of transport, telecommunication, energy and water supply services.
d. All of the above
Ans. (d)
17. Which of the following is an example of unorganized services?
a. Tiffin service (dabbawala) in Mumbai
b. Multiplexes and restaurants
c. Law and management
d. Fire fighting departments
Ans. (a)
18. Which of the following is considered as single largest tertiary activity in the world?
a. Trade and commerce b. Tourism
c. Communication d. Transport
Ans. (b)

19. Which of the following industries depend upon ‘Tourism’ for their growth?

a. Infrastructure industries
b. Retail trading
c. Craft industries
d. All of the above
Ans. (d)
20. Which of the following is the most popular tourist region of the world?
a. Mountainous areas in Kashmir
b. Nile Valley of Africa
c. Warmer places around the Mediterranean coast
d. Colder areas near Mongolia
Ans. (c)

21. Consider the following statements and choose the correct option for the same from the given options

I. Improvements in the standard of living and increased leisure time, permits many more people to go on holidays for leisure.
II. The opening up of tourist areas has been aided by improvement in transport facilities.
Options
a. Both statements I and II are correct and also complimentary to each other
b. Both statements I and II are correct but they are not related to each other
c. Only statement II is correct
d. Both the statements I and II are invalid
Ans. (a)

22. Which of the following factor is responsible for the popularity of Southern Europe and Mediterranean land in terms of tourism? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Spectacular mountains b. Favorable climate
c. Their bright history d. Culture and art
Ans. (b)
23. Which of the following is not matched correctly?
PLACES TOURISM ATTRACTIONS
a. Goa Heritage homes
b. Thailand Business tourism
c. Karnataka Medicare
d. Singapore Medical tourism
Ans. (b)
24. On which of the following Quaternary activities center around ?
a. Production and collection of goods and information
b. Supply of good quality of raw material
c. Research and development
d. All of the above
Ans. (C)

25. Which of the following services are the examples of Quinary services? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. Peoples involved in Research and development
b. The highest level of decision makers or policy makers
c. Peoples involved in tourism and allied industries
d. Production and collection of information
Ans. (b)
26. Which of the following are considered as knowledge oriented industry?
a. Tertiary activities
b. Quaternary activities
c. Quinary and tertiary activities
d. Quinary and secondary activities
Ans. (b)
27. Which of the following factor is responsible for the coming of outsourcing in different
countries ?
a. Cheap and skilled labour
b. Favorable working process
c. Developed means of transport
d. All of the above

28. Which of the following is not an example of Knowledge Processing Outsourcing (KPO) ? (Tertiary and Quaternary Activities)

a. E- Learning
b. intellectual property
c. Collection of information
d. legal profession
Ans. (c)
29. Which of the following is the main aim of outsourcing?
a. To improve efficiency
b. To reduce cost
c. To produce new jobs
d. Both (a) and (b)
Ans. (d)
30. Which of the following feature is depicted by ‘Digital Divide’?
a. providing ICT access and benefits to its citizens by a country
b. Uneven distribution of opportunities emerging from the information and technology across the globe
c. Distribution of knowledge based industries
d. All of the above
Ans. (b)

 

For your another inquiry Search in Google

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *