Transport and Communication – World

Transport and Communication

Transport and communication chapter is very easy and interesting chapter to secure very good marks. This means a service for the carriage of persons and goods from one place to other using human,s animals and different kind of vehicles. movement may be on the land, water, in the air or pipelines.

  1. Name two terminals of the Orient Express.
    Answer: Paris and Istanbul.
  2. Name the two major inland waterways of North America.
    Answer: Mississippi and Saint Lawrence River.
  3. Big inch pipelines transports —-?
    Answer: Petroleum oil and natural gas.
  4. channel tunnel connects —-?
    Answer: Paris to London.
  5. Name the famous petroleum pipeline which connects the oil Wells in the Gulf of Mexico to the North Eastern states in USA?
    Answer: Big inch.
  6. What is an internet?
    Answer: An internet is a powerful medium of collecting information from the computer.
  7. Which are the two major regions of the world having very dense network of airways?
    Answer: Eastern North America and West Europe.
  8. Suez Canal connects —–?
    Answer: The Mediterranean Sea and the Red Sea.
  9. Which Canal connects the Pacific Ocean and the Atlantic Ocean?
    Answer: The Panama Canal.

  10. Which two factors contribute the growth of Railways?
    Answer: Invention of the steam engine and industrialization.
  11. Road transport is cheapest and faster over short distances and for door to door services.
  12. Horse are used as a drought animal even in the Western countries. Dogs and reindeer are used in North America, North Europe and Siberia to draw sledges over snow-covered ground. Mules are preferred in the mountainous regions; while camels are used for caravan movement in deserts.
  13.  The length of roads for every 100 square kilometers are is more in Japan (327), than in India, USA, France, UK, Spain, Sri Lanka.
  14. The trans Canadian high links Vancouver in British Columbia (West coast) to St. John’s City in Newfoundland (east coast).
  15. The Alaskan highway links Edmonton (Canada) to Anchorage (Alaska).
  16. The Trans-Continental Stuart highway connects Darwin (north coast) and Melbourne via Tennant Creek and Alice Springs in Australia.
  17. In India the national highway no. 7 connecting Varanasi with Kanya kumari is the longest roadway transport system in India.
Transport and Communication

1. How the human being is depend upon transport and communication ? (Transport and Communication)
a. For the high living standard and quality of life
b. For exchange and trade of commodities
c. For linking producing centers to consumer centers
d. All of the above
Ans. (d)
2. Which of the following lines defines well the term ‘Transport’ ?
a. It is the facility to transport peoples from one place to another place
b. It is the facility to transport finished products from the producing centers to the markets
c. It is the facility to transport goods and peoples from one place to another place
d. None of the above
Ans. (c)
3. Transport and communication may be categorized as
a. Service industry b. Secondary activities
c. Unorganized industry d. Quaternary services
Ans. (a)

4. Which of the following mean of transportation is not suitable to carry peoples from one place to another place ?

a. Railways
b. Pipelines
c. Aeroplane
d. Rope way
Ans. (b)
5. The significance of a mode of transport depends on
a. The type of goods and services to be transported
b. Cost of transport and the mode available
c. The number of passengers transported
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)

6. Make the correct pairs from the following and choose the correct option from the given codes. (Transport and Communication)

MODE OF TRANSPORT SIGNIFICANCE
I Air Transport International movement of goods is handled
II Rail Transport Cheaper and faster over short distances and for door to door
services
III Ocean Freighters Most suited for large volumes of bulky material over long
distances within a country
IV Road Transport High value, light and perishable goods are best moved.
CODESI II III IV
a. 3 4 2 1
b. 1 2 3 4
c. 4 3 2 1
d. 3 2 1 4
Ans. (a)

7. The first public railway line was opened in 1825 in northern England between which of the following places ?

a. Between Stockton and Derlington
b. Between Stockton and Birmingham
c. Between Derlington and Dortmund
d. Between Derlington and Birmingham
Ans. (a)
8. Due to the invention of which of the following, road transport revolutionized in terms of its
quality and vehicles plying over them ?
a. Steam engine
b. Electric engine
c. Internal combustion engine
d. All of the above
Ans. (c)
9. In which of the following countries overland transport still takes place by human porters or
carts drawn or pushed by humans ?
a. China and Malaysia
b. India and USA
c. China and India
d. China and Japan
Ans. (c)

10.In Which of the following continent highest road density and highest number of vehicles are registered ?

a. Western Europe
b. Africa
c. Australia
d. Northern America
Ans. (d)
11. Which of the following highway links Edmonton in Canada to Anchorage in
Alaska ?
a.Alaskan Highway
b. Trans Canadian Highway
c. Pan American Highway
d. None of the above
Ans. (a)
12. Which of the following reason is responsible for the less importance of roadways as
compared to railways ?
a. Vast industrial regions
b. Vast geographical area
c. Dense population
d. Less numbers of highways and low quality of roads
Ans. (b)

13. Which of the following is considered as the hub for a dense highway network developed in the industrialized region to the west of Urals in Russia ?

a. Moscow
b. Vladivostok
c. Ural
d. Berkhoyansk
Ans. (a)
14. Which of the following is the longest highway of India ?
a. National Highway No. 4
b. National Highway No. 7
c. National Highway No. 9
d. National Highway No. 15
Ans. (b)
15. Which of the following is the chief feature of Border Roads ?
a. Integrate people in remote areas with major cities.
b. Provide defence
c. Almost all countries have such roads to transport goods to border villages and military camps.
d. All of the above
Ans. (d)

16. Which of the following pair is not matched correctly (Transport and Communication)

REGIONS FEATURES
a. Europe Densest railway network of the world
b. Japan Daily passenger trains
c. Trans Siberian Railway Connect London to Paris
d. Moscow An important headquarter of railway
Ans. (c)
17. Which of the following continent has one of the most extensive rail networks?
a. North America
b. Europe
c. South America
d. Asia
Ans. (a)
18. In which of the following regions of South America, the dense rail network is found?
a. Pampas of Argentina
b. Coffee growing region of Brazil
c. Mining areas of Chile
d. Only (a) and (b)
Ans. (d)

19. Which of the following reasons are responsible for the construction of Trans-Continental Railways?

a. Due to economic and political reasons
b. Due to economic and geographical reasons
c. To encourage harmony and brotherhood among different countries
d. Due to geographical and political regions
Ans. (a)
20. Which of the following is the longest and important railway in the world?
a. Trans-Canadian Railway
b. Trans-Siberian Railway
c. The Union and Pacific Railway
d. The Orient Express
Ans. (b)
21. Which of the following are the terminal stations connecting the Union and Pacific Railway?
a. New York and Cleveland
b. San Francisco and Chicago
c. New York and San Francisco
d. New York and Chicago
Ans. (c)

22. Which of the following terminal stations connect Trans-Canadian Railway?

a. Halifax and Vancouver
b. New York and San Francisco
c. Halifax and Montreal
d. Callegory and Vancouver
Ans. (a)
23. The journey time from London to Istanbul has reduced a lot as compared to sea route due to
which of the following railway line?
a. Trans-Siberian Railway
b. Orient Express
c. The Union and Pacific Railway
d. None of the above
Ans. (b)

24. Due to which of the following reason, water transport is more advantageous?

a. It is much cheaper because the friction of water is far less than that of land
b. It does not require route construction
c. The oceans are linked with each other and are negotiable with ships of various sizes
d. All of the above
Ans. (d)
25. The busiest sea route also known as the ‘Big Trunk Route” is which among the following?
a. The Mediterranean-Indian Ocean sea route
b. The North Atlantic sea route
c. The Cape of Good Hope sea route
d. The South Atlantic sea route
Ans. (b)

26. Which of the following factor is responsible for the low traffic on the south Atlantic sea route as compared to the South Atlantic Ocean sea route?

a. Low population and limited development in South America and Africa
b. Production of same commodities and availability of same resources as well in South
America and Africa
c. Low level of technology
d. Both (a) and (b)
Ans. (d)
27. Which of the following sea route serves more countries and people than any other route?
a. The Mediterranean-Indian Ocean sea route
b. The Northern Atlantic sea route
c. The North Pacific sea route
d. The South Pacific sea route
Ans. (a)
28. Which of the following is an important port located on the South Pacific sea route?
a. Singapore b. Honolulu
c. Hong Kong d. Shanghai
Ans. (b)

29. Match the Column I with Column II and choose the correct option with the help of given Codes

COLUMN I COLUMN II
I Suez Canal Russia
II Panama Canal Dusseldorf Port
III Rhine waterway United States of America
IV Volga waterway A sea level canal without locks
CODESI II III IV
a. 1 2 3 4
b. 3 2 1 4
c. 4 3 2 1
d 4 2 1 3
Ans. (c)
30. Which of the following transport system is only medium to reach inaccessible areas?
a. Road transport
b. Rail transport
c. water transport
d. Air transport
Ans. (d)

31. Consider the following statements and choose the correct answer from the given options.

1. In the Himalayan region, the routes are often obstructed due to landslides, avalanches, or Heavy snowfall.
2. Air travel is the only alternative to reach such places.
Options
a. Only statement 1 is correct
b. Only statement 2 is correct
c. Both 1 and 2 are correct
d. Both 1 and 2 are incorrect
Ans. (c)
32. Which of the following region used most of the airways of the world?
a. United States of America
b. Western Europe
c. Asian region of Russia
d. South-East Asia
Ans. (a)

33. Which of the following regions lack air services?

a. Africa
b. Asiatic part of Russia
c. South America
d. All of the above
Ans. (d)
34. Which of the following is important in terms of rural connectivity due to satellite
Communication?
a. Internet
b. Cell phone
c. telephone
d. Telegraph
Ans. (b)
35. Which of the following medium of communication is still used mainly?
a. Telephone
b. Mobiles
c. Sending letters
d. Telegraph
Ans. (a)

36. In which of the following country, most of the internet users are found?

a. United States of America
b. Great Britain
c. Germany
d. All of the above
Ans. (d)
37. Which of the satellite launched recently successfully by ISRO and given a new way in space technology in India ?
a. Aryabhatta 2
b. Chandrayan 1
c. Chandrayan 2
d. Bhaskara 1
Ans. (c)
38. Which of the following mean of transport is helpful during natural calamities?
a. Air transport
b. Road transport
c. Rope way
d. Railway
Ans. (a)

Search another subjects HERE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *